Cercetatorii americani au lansat recent un avertisment extrem de dur legat de efectele fumatului "second-hand". Acesta a fost la fel de ferm ca acela care a fortat firmele producatoare sa inscriptioneze pe pachetele de tigari "fumatul dauneaza grav sanatatii".

"Dovezile stiintifice sunt clare: fumatul pasiv este o amenintare serioasa, care poate cauza boli si moarte prematura copiilor si adultilor nefumatori", argumenta recent doctorul american Richard Carmona, citat de Reuters. In Italia si Irlanda nu se mai fumeaza in locurile publice, in timp ce in Marea Britanie si Suedia acesta interdictie va intra in vigoare de anul viitor.

Toate aceste interdictii, alaturi de preturile mari la tigari duc la scaderea numarului de fumatori. La noi insa sunt cei mai multi fumatori din Europa raportat la numarul locuitorilor. Cei mai afectati de fumatul pasiv sunt copiii.

Substantele cancerigene din tigari, transmise prin haine

"Fumatul pasiv nu este doar o neplacere pentru cei care-l suporta, este un factor nociv pentru sanatate care provoaca boli si moarte nefumatorilor", avertiza, recent, doctorul american Richard Carmona. Infectiile respiratorii acute si bolile cardiovasculare sunt principalele efecte ale fumatului pasiv la adulti. Totusi, printre cei mai afectati sunt copiii.

"Organismul lor este imatur, iar sistemul imunitar nu este nici el dezvoltat. Ei pot face boli pulmonare, bronsite, otite. Particulele din fumul de tigara cresc persistenta microbilor in camera unde se fumeaza.

Daca adultii fac infectii respiratorii, imprastie microbii in incapere si, pentru ca acestia persista, copiii ii inhaleaza si se imbolnavesc", afirma Magdalena Ciobanu, pneumolog la Institutul "Marius Nasta" din Capitala.

Substantele cancerigene se pastreaza inclusiv pe hainele parintilor fumatori, care se transmit mai apoi copiilor, prin imbratisari.

Sensibili la fumul de tigara sunt si batranii si femeile insarcinate.

Gravidele care se expun fumului de tigara prezinta un risc mai mare de a naste prematur sau copii cu greutate mai mica. "Nicotina cauzeaza vasoconstrictii la nivelul placentar, ceea ce face ca bebelusul sa primeasca mai putin sange", explica dr. Ciobanu.

Fumatul pasiv in masina, cel mai nociv

Cel mai frecvent, copiii sunt expusi la fumul de tigara acasa. Micutii care locuiesc in medii unde se fumeaza au un nivel ridicat al cotininei, un metabolit prin care se masoara expunerea la fumul de tutun. Cu cat numarul de tigari fumate in casa este mai mare, cu atat nivelul cotininei la copii va fi mai mare.

"Fumatul in masina este si mai nociv pentru nefumatori deoarece, daca geamurile sunt deschise putin, aerisirea se face lent", mai spune medicul.

Interzicerea fumatului in spatiile inchise este singura modalitate de a-i proteja in totalitate pe nefumatori de fumul de tutun, sunt de parere expertii. Separarea fumatorilor de nefumatori in restaurante si aerul conditionat nu elimina definitiv riscurile pentru nefumatori deoarece in aer se mai pastreaza o parte din substantele toxice.

"Fumuri" in prezenta nefumatorilor

54% dintre fumatori isi aprind tigara acasa in prezenta nefumatorilor

58% dintre fumatori isi aprind tigara in masina in prezenta unui nefumator

33% dintre fumatori isi aprind tigara in masina in prezenta unui copil

65,4% fumeaza acasa in spatii inchise

91% dintre romanii care fumeaza o fac si acasa

Integral in EvZ

Sursa: EVZ