Presedintele Traian Basescu se mentine in topul increderii electoratului, potrivit sondajului INSOMAR, dat publicitatii duminica. El ramane in fruntea topului, cu 53% din voturile celor chestionati, urmat de Mona Musca (44%), Theodor Stolojan (39%), Emil Boc (26%), Calin Popescu Tariceanu (20 %), Adriean Videanu (13%) si Dan Voiculescu si Marko Bela (11%).

Din tabara opozitiei, romanii au cea mai mare incredere, surprinzator, in Gigi Becali- 33%. El este urmat de Corneliu Vadim Tudor-24%, Mircea Geoana-21%, Ion Iliescu-19 %, Adrian Nastase si Petre Roman cu cate 12 procente si Cosmin Gusa si Gheorghe Ciuhandu cu 11 procente.

Topul increderii in randul ministrilor este condus de Vasile Blaga-29 procente. 28% dintre romanii au foarte multa incredere in Mihai Razvan Ungureanu, 26% in Monica Macovei. Urmeaza Teodor Atanasiu- 22%, Anca Boagiu- 21%.

Daca vorbim de neincredere in randul ministrilor, conduce Gheorghe Flutur- 32%, Vasile Blaga- 30% si Radu Berceanu si Teodor Atansiu cu cate 29%.

48 % dintre chestionati sunt destul de multumiti de activitatea lui Traian Basescu ca presedinte al Romaniei, in timp ce 31 % sunt destul de nemultumiti iar 12 procente sunt foarte nemultumiti de activitatea sefului statului.

In ceea ce-l priveste pe Calin Popescu Tariceanu, 43% dintre romani sunt destul de nemultumiti de activitatea sa de premier iar 24% sunt destul de multumiti.

In contextul relatiilor tot mai incordate intre premier si presedinte, din ultima perioada, 47 % dintre chestionati ii dau mai multa dreptate lui Traian Basescu si doar 10% lui Tariceanu, in timp ce 44 de procente considera ca niciunul nu are dreptate.

Intr-un subiect sensibil, participarea soldatilor romani in teatrele de operatiuni din zonele de conflict, doar 11% sunt total de acord cu aceasta, 35 % dintre respondenti sunt de acord, „in general”, cu aceasta, si 25 % resping categoric ideea.

Daca duminica ar avea loc alegeri, 48 % dintre romani ar vota cu Alianta DA, 20% cu PSD, 15% cu PRM, 6% cu PNG si 5% cu UDMR.

Dar, daca PNL si PD ar candida separat 70 % dintre romani ar vota cu democratii si doar 25% cu liberalii.

Daca toate partidele ar candida separat, fara a face aliante, 36% ar vota cu PD, 20% cu PSD, 15 % cu PRM, 13% cu PNL, 7% cu PNG si 5% cu UDMR.

Foarte multumiti de activitatea Guvernului sunt doar 2% dintre chestionati, in timp ce 29% sunt foarte nemultumiti. Destul de nemultumiti: 43% si destul de multumiti un sfert dintre respondenti.

42% dintre romani considera ca este destul de grav daca un om politic a facut politie politica si 35% foarte grav. 48 de procente nu sunt deloc de acord ca un om care a facut politie poitica sa ocupe functii inalte in stat.

Pe de alta parte, 41% dintre romani considera ca traiesc la fel de bine ca anul trecut in aceasta perioada, 36% spun ca traiesc mai prost si doar 15% spun ca traiesc mai bine.

38% dintre respondenti spun ca situatia economica a tarii va fi la fel, in continuare, 26 % cred ca va fi in usoara decadere, 21% in usoara crestere si 13 % considera ca economia va decadea puternic.

Sondajul a fost efectuat in perioada 1-5 iulie 2006 pe 1134 de persoane, marja de eroare fiind de 2,9 %.

Interviurile au fost realizate in 48 localitati urbane si 53 localitati rurale din 40 de judete si in municipiul Bucuresti.