Ca Uniunea Europeana e uneori mai paradoxala chiar si decit Romania ne-o dovedeste ultima actiune a Parlamentului European. Astfel, in timp ce Comisia ne felicita pentru incetarea adoptiilor internationale, mai mult de jumatate dintre europarlamentari ne cer sa le reluam. Romania e intre ciocan si nicovala, trebuind sa impace si capra, si varza.

Pina cins se va lua o decizie radicala in acest sens avem de luptat cu perceptia publica a europenilor, care sint tot mai putin de acord cu extinderea UE. In asteptarea raportului din toamna al Comisiei, Romania a mai primit verde de la un Stat Membru. Olanda a ratificat Tratatul de Aderare, in acest moment doar trei state fiind restante la acest capitol.

Tot din zona UE mai vin doua vesti bune. In primul rind, Romania nu va fi o problema la capitolul somaj, din acest punct de vedere situindu-ne chiar sub media unor State Membre mult mai bine dezvoltate.

In al doilea rind, analisti ai Agentiei Standard&Poor’s estimeaza ca Romania va trece la zona euro inaintea Ungariei. Avantajul asupra vecinilor este dat de nivelul scazut al deficitului comercial in cazul nostru, spre deosebire de Ungaria, unde acesta reprezinta o problema reala.