Premierul polonez Kazimierz Marcinkiewicz si-a anuntat demisia vineri seara si urmeaza sa fie inlocuit in functie de Jaroslaw Kaczynski, presedintele partidului conservator Lege si Justitie (PiS, aflat la putere) si fratele geaman al sefului statului, relateaza AFP.

„Comitetul politic al PiS l-a recomandat in unanimitate pentru postul de premier pe Jaroslaw Kaczynski", a mai informat comunicatul, care nu face alte precizari.

Marcinkiewicz si-a anulat in extremis vizita pe care urma sa o faca, incepand de vineri seara, in Croatia, pentru a putea participa la reuniunea conducerii partidului sau.

De cateva zile, opozitia si presa din Polonia faceau speculatii pe marginea disensiunilor dintre Marcinkiewicz si presedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski.

Recenta initiativa a premierului de a-l numi la Ministerul de Finante pe consilierul sau economic, Pawel Wojciechowski, in locul liberalei Zyta Gilowska - care a demisionat in urma acuzatiilor legate de trecutul sau comunist - l-a luat prin surprindere pe Jaroslaw Kaczynski.

Fratele geaman al sefului statului, presedintele PiS - considerat adevaratul om forte din Polonia - a afirmat ca nu-l cunoaste pe noul ministru si ca nu a fost consultat in legatura cu numirea acestuia.

Joi seara, Marcinkiewicz a avut o alta initiativa care i-a adus critici din partea apropiatilor lui Kaczynski. A avut o intrevedere cu Donald Tusk, seful principalului partid de opozitie - Platforma Civica (PO, liberal).

Reuniunea conducerii PiS, prevazuta initial pentru saptamana viitoare, a fost decalata, fiind convocata pentru vineri si sambata, desi se stia ca premierul avea in program vizita in Croatia.

„Premierul nu mai avea libertate de miscare in ultima vreme. Fratii Kaczynski au in vedere schimbari revolutionare in politica poloneza si Marcinkiewicz, mult prea retinut, era un obstacol pentru ei”, a comentat Tomasz Wroblewski, redactor-sef al editiei poloneze a revistei Newsweek.