Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, sambata, ca terenurile agricole din Delta trebuie redate circuitului natural al apei mai repede decat este programat si a propus ca oamenii care vor ramane fara locuri de munca in urma acestui proces sa se ocupe de ecologizarea zonei.

"Nu avem voie sa intarziem aceste proiecte. Hai sa le incepem mai devreme. Daca dorim sa pastram Delta Dunarii ca o biosfera unica, terenurile luate de la natura pentru exploatatii agricole trebuie renaturate, astfel incat sa putem pastra biodiversitatea si habitatul natural", a declarat Tariceanu, in cadrul unei dezbateri organizate cu ocazia actiunii "Hai in Delta!".

Premierul a cerut reprezentantilor consiliilor judetene care administreaza terenurile agricole sa sprijine aceste proiecte si a precizat ca veniturile care provin din exploatarea terenurilor agricole si din exploatatiile piscicole artificiale pot fi compensate de la bugetul de stat.

Directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Dragos Bucurenci, prezent la dezbatere, a declarat ca, pana in prezent, au fost redate circuitului natural al apei numai cinci mii de hectare din suprafata folosita pentru agricultura intensiva, din cele 38 de mii de hectare prevazute in Planul de renaturare a Deltei.

Planul de prezervare a Deltei Dunarii, intocmit de autoritati, urmareste refacerea ecosistemelor si a habitatelor naturale prin reintroducerea zonelor indiguite in circuitul natural al apei, infiintarea unui sistem de colectare a deseurilor din Delta, modernizarea infrastructurii si sprijinirea activitatilor economice traditionale.