Road Runner si Coiotul. Genul: desene animate. In distributie: Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu.

Intr-un desen animat, la care copiii din ziua de azi nu se mai uita, se fugaresc neobosit un coiot din cale-afara de rautacios si o pasare cu statut incert, ceva intre strut si ciocanitoarea Woody. Coiotul este cel care, invariabil, ii pune gind rau pasarii, insa pasarea intoarce situatia in favoarea sa.

Tara intreaga a devenit un desen animat din momentul in care premierul Tariceanu a zis ca nu-si mai da demisia pe motiv de inundatii. Numai ca podul mai trainic si mai frumos pe care-l promitea in schimbul renuntarii la anticipate este abia in faza de proiect, iar proiectantul zace beat sub un colt de masa. Traian si Calin s-au transformat de atunci in cele doua simpatice personaje.

Liberalii s-au trezit intr-o buna dimineata cu o nevoie coplesitoare de a adopta o lege a lustratiei, ca nu mai puteau guverna de atitia urmasi ai partidului comunist.

Sireti ca niste coioti, ei au extins zona de aplicabilitate a legii si asupra fostilor comandanti de nava, pentru ca e usor de intuit cita dictatura se exercita pe punte, intre babord si tribord sau de la prova pina hat, spre pupa.

Fostul comandant de nava a infiintat insa Comisia Tismaneanu, chemata sa dea un verdict stiintific in problema comunismului, desi e discutabil daca mai era nevoie de asa ceva. Comisia lucreaza cu toate pinzele sus, in timp ce legea lustratiei zace lustrata undeva prin Parlament, caci liberalilor pare sa li se fi inecat in ape mici apetitul anticomunist.

Au prins insa drag de politica externa. Drept pentru care, in fapt de seara, la restaurantul Diesel, parca predestinat unui importator de automobile, au complotat in cerc restrins si pe deplin secretizat retragerea trupelor din Irak, ca nu care cumva sa iasa altcineva pe ulita cu aceasta idee deosebit de populara aparent.

Si ca sa nu zica lumea ca o fac doar de dragul imaginii, au angrenat in operatiune si atasatii militari, cifrul de stat si talentul epistolar, atita cit e, al ministrului Apararii. Numai ca motorul cu benzina de la Cotroceni functioneaza, asa cum se stie, pe baza ciclului Otto, mai apropiat de ciclul Carnot, cel ideal, decit ciclul Diesel, si deci are un randament mai bun.

Asta, desigur, e o remarca „pour les connaisseurs“ si stim bine ca domnul Tariceanu este un astfel de „connaisseur“. Prin urmare, Dieselul s-a gripat in CSAT, liderul liberal a rebotezat decizia in dezbatere de seminar si stringere de semnaturi, iar pilotul de la Aparare a intrat brusc la standuri si asteapta vremuri nu tocmai bune pentru el.

Din episoadele precedente. Calin prinde de veste ca Traian trage o fuga la Tirlisua si inhata rapid un elicopter, numai sa ajunga primul la locul faptei si incepe o savuroasa hirjoana cu elicopterele intre cei doi pe vazduhul patriei. Tot Calin consimte sa-si ia in Guvern sursa Felix, ca sa-l sfideze pe Traian, insa taman atunci un anume dosar ajunge stim bine unde.

Acelasi Calin refuza cu mare demnitate sa asiste la discursul lui Traian din Parlament si sfirseste prin a ului pe toata lumea cu asa copilarie.

Parca din ce am vazut pina acum Calin s-ar califica pentru rolul coiotului, iar Traian al ciocanitoarei sau ce-o fi ea, insa cel putin o data personajele parca si-au schimbat rolurile.

Unul dintre oamenii lui Traian in CNSAS a incercat o lovitura de cabinet si s-a autopropus presedinte, votat fiind de o majoritate negociata inca nu se stie cum, insa trimisii lui Calin au contracarat inteligent si au trimis la Timisoara, sub forma lui Dan Lazea, o bomba care inca ticaie si ar putea exploda oricind in fata celui care, in acest episod, a jucat rolul coiotului.

Desenul animat insa nu s-a terminat. Mai nou, liberalii cer desfiintarea CSAT. Parca prea din senin ca sa nu legi propunerea de problemele pe care le-ar putea avea, in CSAT, fazanul de la Aparare. Cine va fi coiotul si cine oratania cu pene vom afla, cu siguranta, din episoadele urmatoare.

Ultima ora: Un coleg imi spune ca a urmarit un minutios documentar pe Animal Planet, in care era lamurit mai presus de orice dubiu statutul pasarii: e cuc de desert.