"De la deschiderea frontierelor cu Estul Europei, au existat mereu conexiuni intre anumiti politicieni germani, justititie si capii criminalitatii organizate. Adica tocmai persoanele care aduc aici femeile pentru a le obliga sa vanda servicii sexuale"

Manola Romalo: Pe durata Campionatului Mondial de Fotbal, „Campania impotriva prostitutiei fortate” a fost foarte mediatizata. Potrivit unor experti, circa 30.000 de femei au fost aduse in Germania, dintre care 80 % din Europa de Est. Politia si justitia critica insa faptul ca nu au destule mijloace pentru anchete complexe. Cum explicati acest paradox?

Jurgen Roth: In Germania, exista o dubla problema de fond: pe de-o parte politia nu are destui bani pentru a demara proceduri complicate si/sau de lunga durata, pe de alta, ramura criminalitatii organizate, care include traficul international de femei si de copii nu mai au „importanta”.

Manola Romalo: Din ce motiv?

Jurgen Roth: Numai din cauza Campionatului Mondial de Fotbal s-a focuzat prin publicitate, atentia opiniei publice germane si internationale asupra problemei prostitutiei sub constrangere, adica a traficului de femei din Europa de Est.

A fost o actiune strict publicitara, pentru a arata „Totusi, facem ceva!” In realitate, prostitutia sub constringere „de import”, exista de cativa ani buni, dar impotriva ei nu s-au luat masuri.

Manola Romalo: Dar din ce cauze nu s-a actionat mai energic in ultimii ani?

Jurgen Roth: Deoarece, de la deschiderea frontierelor cu Estul Europei, au existat mereu conexiuni intre anumiti politicieni germani, justititie si capii criminalitatii organizate. Adica tocmai persoanele care aduc aici femeile pentru a le obliga sa vanda „servicii sexuale”, metaforic spus.

Manola Romalo: In noua dvoastra carte, descrieti cazurile unor politicieni germani in fruntea administratiilor comunale, care prin intermediul mafiilor autohtone, „recurg” la serviciile unor prostituate est-europene si la pedofilie.

Afacerile continua pentru ca structurile au ramas aceleasi

Jurgen Roth: Acest lucru n-a fost nicioadata mai clar ca in cazurile actuale. Functionari din cadrul politiei si din justitie mi-au pus o serie de documente la dispozitie.

In Rostock (port la Marea Baltica cu circa 220.000 de locuitori, n.a.), unul dintre cei mai mari traficanti de prostituate, avea relatii foarte stranse cu fostul primar si cu alti politicieni din administratia locala, la fel cu un important rechin imobiliar. Intre timp, traficantul, cetatean german de origine lituanian, a fost prins.

A recoltat de asemenea „bani de protectie” de la gastronomi si hotelieri din oras. Actualmente, este acuzat intr-un proces care se desfasoara la Rostock. Dar afacerile continua ca in trecut, pentru ca structurile criminale au ramas neschimbate.

In Hamburg, aveti asa-numitul asa-numitul „clan albanez”, care controleaza prostituatia in Sankt-Pauli (celebru cartier de bordeluri, n.a.). Gruparea criminala detine imobiliare, e activa in afaceri de droguri, comert ilegal de arme, spalare de bani etc.

Alt caz in oraselul Pforzheim (langa Stuttgart, n.a.), unde seful organizatiei criminale Hell`s Angel, un asa-zis club de motociclisti, activeaza in „importul” de femei din Europa de Est, trafic de arme si de droguri. Intretine foarte bune relatii cu un procuror-sef din Pforzheim. In plus, are influenta politica.

Deoarece ajuta financiar ramura locala a partidului crestin-democrat, CDU. Rezultatul? Toate investigatiile penale au fost sistate, desi politia avea declaratiile brizante ale unor prostituate care s-au prezentat ca martore.

Copiii din Romania „marfa” de prostitutie in Germania

Manola Romalo: Potrivit informatiilor unor functionari de politie si justitie cu care ati vorbit, exista numeroase alte cazuri de implicari politico-mafiote.

Jurgen Roth: Puteti lua toate orasele din Germania, de la Nord la Sud, in care prostitutia joaca un rol. Bineinteles ca si in metropola de banci Frankfurt! (Unde locuieste autorul, n.a.) In traficul de persoane, exista doua ramuri de baza: prostitutia fortata de femei si vanzarea copiilor pentru prostitutie.

Manola Romalo: Din ce tari isi procura traficantii „marfa umana” a pedofililor?

Jurgen Roth: Copiii vanduti clientilor din Germania, sunt adusi in principal din Cehia, din Bulgaria si din Romania. Deseori acesti copii apartin etniei rromilor. Politia a investigat anumite cazuri. Dar in Saxonia anchetele au fost recent suspendate...

Manola Romalo: ...de ce?

Jurgen Roth: Da, este intrebarea de baza: de ce sunt oprite anchetele politiei? In principal, pentru ca in aceasta afacere, ca in multe altele, sunt implicati anumiti procurori, judecatori si functionari de politie. Din acest punct de vedere, este la fel ca in Romania sau in Bulgaria...

Manola Romalo: Implicati in ce fel?

Jurgen Roth: Au abuzat sexual de copii. Au platit pentru „servicii sexuale”, prin urmare sunt santajabili. Politia a anchetat despre aceste cazuri, acum sistate, altfel n-as fi avut cum sa le aflu.

Manola Romalo: Respectivii functionari sunt inca in functii?

Jurgen Roth: Toti sunt pe post! Fapte similare au avut loc si in alte orase din regiune.

Manola Romalo: Si care sunt metodele de „recrutare” ale copiilor?

Jurgen Roth: Relativ simple: este vorba de femei foarte sarace, care uneori se prostitueaza sau se drogheaza. Femeile sunt recrutate la Bucuresti sau la granita cu Ungaria. Pe urma, impreuna cu copiii lor, vor fi transferate cu masini particulare in Cehia, la Cheb, la granita cu fosta RDG, unde exista o retea de trafic. De acolo sunt aduse la Leipzig. Copiii sunt vanduti apoi in Germania.

Politia ar trebui sa ancheteze mult mai energic cazurile copiilor disparuti

Manola Romalo: Ce se intampla pe urma cu copiii?

Jurgen Roth: Ce se intampla cu copiii nu este cunoscut. In general, cand nu mai „e nevoie” de ei, dispar pur si simplu, fiindca nu sunt inregistrati nicaieri. Nu e o problema...

Manola Romalo: Vreti sa spuneti ca acesti copii sunt eliminati fizic, adica ucisi?

Jurgen Roth: Exact la acest lucru ma refer. Traficul de copii adusi in Germania pentru prostitutie (sau pornografie, n.a.) este doar una dintre ramurile importante si foarte profitabile ale criminalitatii internationale organizate. Politia ar trebui sa actioneze mult mai rapid si energic. Dar n-o face.

Pentru ca, pe de-o parte, problemele sunt martorii: prostituatele, ori nu declara, ori in ochii unor procurori nu sunt credibile. De exemplu, cand un judecator sau un procuror spune contrariul. Pentru ca persoanele implicate in cazurile de prostitutie infantila, au influenta administrativa sau politica... In ultimii ani, si investitiile economice din Vest catre Est s-au intensificat.

Multi antreprenori germani apreciaza „facilitatile” din Romania, Bulgaria si din alte tari est-europene.

Cine vrea sa faca rapid bani murdari, se duce in Romania

Manola Romalo: Anume?

Jurgen Roth: In aceste sisteme politico-economice, puternic infiltrate de coruptie si de criminalitate organizata, multe averi autohtone s-au cladit pe baza unor matrapazlacuri criminale, realizate de persoane care astazi detin pozitii sociale inalte. In Romania este vorba de anumite personoane care astazi sunt privite cu multa consideratie.

Ele isi desfasoara activitatile in cluburi sportive, in telecomunicatii, in bransa imobiliara , in asigurari si bineinteles in productia de materii prime, gaz si petrol. Cea mai mare parte dintre aceste averi nu au fost realizate prin mijloace legale.

Pentru un antreprenor german (ca familia Metzen, cu „afacerea” MTS Leasing, anchetata din iulie 2005 la Parchetul general din Frankfurt, n.a.) care vrea sa produca bani murdari fara probleme, este foarte avantajos sa mearga in Romania. Fiindca acolo in special normele juridice ale Uniunii Europene nu sunt practicate pana in ziua de azi pe plan local.

Cine vrea sa produca repede „bani murdari” se duce in in Bulgaria sau Romania, sau mai la Est. In Romania, chiar daca politia si justitia, dispun de o legislatie, care teoretic indeplineste standardele UE, practic nu inseamna ca exista si multi oameni cu vointa sa aplice aceste legi.

Intr-un raport confidential din mai 2006, redactat de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF, Bruxelles) pentru Uniunea Europeane, expertii afirma la unison ca „in principiu, tarile candidate, Romania si Bulgaria, n-ar trebui sa adere la UE. Discutiile pro si contra s-au purtat la nivelul UE.

Cativa „factori de decizii” mi-au spus: „ Daca amanam cu un an, nu schimbam nimic, tot vor intra in Uniunea Europeana. Macar asa, cu aderarea prevazuta in ianuarie 2007, exista anumite posibilitati sau sperante, ca se va schimba ceva.” Cu alte cuvinte, se opereaza dupa „principiul sperantei”, mai ales ca deciziile politice reprezinta interese economice.

Dar, asa cum au dovedit celelalte tari Est-Europene, membre in UE din 2004, sa crezi ca in scurt timp vei putea insanatosi un sistem bolnav de coruptie si infiltrat de retele criminale, ramane o iluzie. In Romania singurul lucru bun este ca din fericire aveti totusi medii critice.

Carte de vizita

Jurgen Roth (n. 1945), expert in criminalitatea organizata Est-Vest, a publicat documentare TV si eseuri, printre care: „Oligarhul”, „Reteaua terorii” (ambele 2001), „Gangsteri din Est” (2003) si „Ancheta interzisa” (2004).

Noua sa carte „Clanul din Germania” („Der Deutschland-Clan”, Eichborn Verlag, mai 2006), se situeaza pe primele locuri in lista actuala de bestseller-uri.