Pana la 31 decembrie 2007, Romania trebuie sa organizeze alegeri pentru a trimite 35 de europarlamentari la PE. Din patru proiecte de lege, cel al deputatului PSD Vasile Puscas este sigurul care propune alegeri pe circumscriptii regionale. Alegerile la nivel de circumscriptie nationala feresc partidele de "surprize" regionale.

Romania Think Tank (RTT), cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii si in parteneriat cu revista Vivid a gazduit pe 7 iulie 2006, masa rotunda 'Romania si Parlamentul European.

Scopul a fost acela de a aduce fata in fata reprezentanti ai structurilor guvernamentale, politice, ai socitetatii civile, investitorilor strategici si ai mass media, interesati in elaborarea si implementarea legislatiei electorale bazata pe transparenta, responsabilitate si accesibilitate privind nominalizarea, votarea, organizarea alegerilor pentru viitorii membri ai Parlamentului European.

Modulul 'Parlamentul European Astazi', moderat de Paul-Andre Baran, Directorul Executiv al RTT, a cuprins prezentarile lui Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene, ale Ambasadorului Marii Britanii, Robin Barnett si ale insarcinatului cu afaceri europene al Ambasadei Germaniei, Hans J?rg Neumann. Cei trei diplomati au vorbit despre Parlamentul European si rolul Europarlamentarilor.

Jonathan Scheele a reamintit ca 31 decembrie 2007 este data-limita pana la care Romania poate organiza alegeri pentru euro-parlamentari. De obicei, alegerile pentru PE se organizeaza in iunie, spune Scheele, amintind ca nu exista o data fixata, si ca alegerile se pot organiza oricand.

"Exista o traditie in Romania ca alegerile sa nu se organizeze imediat dupa ce vin facturile mari la electricitate si caldura din iarna." De asemenea, lunile de la sfarsitul anului nu sunt ideale pentru elegeri, in opinia lui Scheele. Pana la sfarsitul lui 2006 nu ar fi posibil pentru ca este nevoie ca toate statele UE sa ratifice Tratatul de Aderare in prealabil.

In discutie s-a strecurat si sugestia ca alegerile pentru europarlamentari ar putea sa aiba loc in acelasi timp cu eventualele anticipate.

Acest lucru nu ar constitui o problema tehnica, dar, in opinia lui Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, ar fi "o mare eroare" din punctul de vedere al importantei asociate de romani alegerilor pentru PE: "Si asa avem probleme sa convingem de relevanta acestor alegeri," a spus el.

Atat Scheele cat si ambasadorul britanic Robin Barnett au amintit exemplul negativ al MarIi Britanii, unde, la alegerile pentru Parlamentul European s-au prezentat sub 40% dintre alegatori, iar in Scotia au fost cu putin peste pragul obligatoriu de 30%. "Sper ca romanii sa se prezinte ai bine decat colegii lor scotieni", a spus Jonathan Scheele.

"Important este sa aveti parlamentari buni", a spus reprezentantul Comisiei Europene, referindu-se la criteriile de alegere a europarlamentarilor. Oricine poate candida pentru functie. Exista si incompatibilitati legate de faptul ca nu pot candida membrii guvernului si membri ai altor institutii europene.

"Sper ca tinerii sa participe dar este nevoie de ei si pentru intinerirea politicii din Romania", a spus Scheele.

Acesta a aratat ca un candidat ar trebui sa fie familiar cu problematica europeana, ar trebui sa stie cel putin o limba de circulatie europeana, sa aiba abilitat de comunicator si ar trebui sa fie si un calator rezistent, desele transferuri intre capitale fiind foarte obositoare.

Articol integral EurActiv.ro