Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a comunicat luni operatorilor Vodafone Romania si Orange Romania obligatia de a reduce tarifele de interconectare gradual, cu cate 11,3% in 4 etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009.

Nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade este de 5,03 eurocenti pe minut (fata de 8,13 eurocenti pe minut in prezent) si corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate.

Prin aceasta masura, ANRC intentioneaza sa asigure fundamentarea tarifelor in functie de costuri, demers care va echilibra sansele concurentiale pentru toti operatorii de telefonie si va impiedica obtinerea unor castiguri nejustificate de catre operatorii cu putere semnificativa.

„Orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare a fost un proces lung si laborios, pe care l-am abordat cu maxima rigurozitate. Decizia noastra se bazeaza pe analiza stiintifica minutioasa a datelor, pe consultarea continua cu industria, precum si pe bunele practici din Uniunea Europeana.

Scaderea tarifelor de interconectare face posibila reducerea tarifelor la apelurile in alte retele, este deci in interesul utilizatorilor romani si al concurentei”, a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRC.

Pentru stabilirea valorii corecte a tarifelor de interconectare, ANRC a dezvoltat, cu ajutorul unui consultant specializat, un model tehnico-economic de calculatie a costurilor care ia in calcul costurile asociate instalarii, operarii si intretinerii unei retele publice de telefonie mobila eficiente.

Principiile de elaborare a modelului au fost consultate pe larg in cursul anului 2003, iar modelul a fost dezvoltat in perioada octombrie 2004 - aprilie 2005, ajustat pe baza unor comentarii si informatii furnizate de operatori si, ulterior, consultat public pana la data de 8 mai 2006.

ANRC a comunicat de asemenea cu cei doi operatori si cu ceilalti jucatori de pe piata, analizand si luand in calcul argumentele privind particularitatile retelelor transmise in cadrul discutiilor si al consultarilor publice.