In ultima perioada e greu sa nu remarci amploarea pe care au luat-o dispozitivele mobile de ascultat muzica. Fie ca sunt Cd-Mp3 playere sau simple gadget-uri ce utilizeaza o memorie flash (memorie fixa ce s-a dezvoltat datorita consumului mic de energie si a capacitatii mare de stocare), tinerii dar nu numai, utilizeaza din ce in ce mai des aceste mici dispozitive.

E de remarcat insa o popularitate mai mare a utilizarii MP3 player-ului in detrimentul CD-MP3 player-ului care nu ofera o portabilitate la fel de mare. Care este insa pretul unui astfel de gadget si care sunt facilitatile sale?

In momentul de fata, exista pe piata un numar mare de producatori (Apple, Sony, Samsung, Transcend, Creative) care au dezvoltat diferite tehnologii si dispozitive MP3.

Pretul unui astfel de gadget difera in primul rand de la producator la producator si apoi in functie de capacitatile de stocare. Spre exemplu , un Ipod Shuffle poate costa pana la 400 RON si sa aiba o memorie de 512 MB iar un MP3 player Sony (Sony NW-E003F) ce are capacitate de 1GB sa aiba acelasi pret.

Merita mentionat insa ca aceste dispozitive pot juca si rolul unui memory stick - adica se pot stoca si date de alta natura cum ar fi filme sau poze(pe care playere-le mai avansate le pot reda).

Pe langa capacitatea de stocare, cumparatorul mai ia in considerare in cele mai multe cazuri si de alte facilitati ale gadget-ului pe care doreste sa-l cumpere cum ar fi display-ul, pe care sunt afisate titlul si durata melodiei, diversitatea formatelor pe care le poate reda - MP3, WAV, WMA, OGG.

Astfel se poate economisi spatiul pus la dispozitie de memoria flash cat si prezenta unui radio FM in constructia player-ului.

Alegerea unui astfel de “walkman modern” mai depinde si de modul sau de alimentare : fie pe baza de baterii ( cum sunt majoritatea MP3 player-elor) sau pe baza de acumulatori reincarcabili (tehnologie utilizata cu preponderenta de catre cei de la Apple).

Asadar , in calatoriile mai lungi, utilizatorii unui MP3 player pe baza de baterii vor fi avantajati de sursa de energie interschimbabila a dispozitivului lor.

Cum functioneaza insa aceste mici “tonomate”? Utilizarea lor este de multe ori destul de facila si la indemana oricui, ele asemanandu-se cu un walkman. Diferenta este insa la interior si anume la modalitatea de stocare a datelor.

Cele mai multe MP3 player-e folosesc memoria flash pentru ca astfel se consuma mai putina energie, insa capacitatea de stocare nu este foarte mare spre deosebire de alte dispozitive care folosesc mini hard-disk-uri. In acest caz consumul de energie se mareste avantajul fiind ca se compenseaza prin capacitati de stocare de pana la 60GB(spre exemplu Ipod Video).

Stocarea melodiilor se face printr-o conexiune USB cu calculatorul, pe care daca este instalata ultima varianta a sistemului de operare Windows, nu este nevoi de o configuratie, dispozitivul fiind recunoscut de computer ca si un mediu de stocare obisnuit.

In concluzie, daca doriti sa aveti un insotitor de drum care nu este pisalog dar si daca doriti ca jogging-ul sa fie mai antrenant, puteti opta pentru achizitionarea unui astfel de gadget.