Salariile din Ungaria si Cehia se vor alinia la media steatelor dezvoltate din Europa Occidentala intr-un interval cuprins intre 10 si 15 ani se arata intr-un studiu realizat de Vienna Institute citat de agentia de stiri Focus News. In privinta Romaniei si Bulgariei economistii austrieci au evitat sa dea un raspuns clar.

In timp ce in Austria salariul mediu depaseste 2500 de euro pe luna in Romania acesta e de doar 260 de euro, in Bulgaria 160 de euro iar in Cehia si Ungaria salariul mediu lunar depaseste 600 de euro.

In ciuda faptului ca statele ce au aderat la UE in 2004 sau urmeaza sa adere in 2007 au un ritm de crestere superior statelor Europei Occidentale decalajele vor fi micsorate in aproximativ doua decenii.

Economistii austrieci anticipeaza un exod de aproximativ 150 de mii de cetateni ai Romaniei si Bulgariei dupa deschiderea granitelor.

Austria si-a luat deja masuri de precautie pentru prevenirea unui flux puternic de emigranti din cele doua tari, piata muncii din Austria urmand a fi deschisa pentru romani incepand cu anul 2014.