Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretele de gratiere a doua batrane, mama si fiica, in virsta de 86 si respectiv 66 de ani, inchise la Penitenciarul din Vaslui pentru o luna de detentie, deoarece nu au platit amenda penala la care fusesera condamnate.

Intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale se arata ca Traian Basescu a semnat decretele de gratiere pentru Botezatu Diamanta si Macarie Ecaterina pentru pedeapsa de o luna de inchisoare, aplicata pentru savarsirea infractiunii de tulburare de posesie, urmare a amenzii penale neplatite de cele doua persoane,

"Singurul considerent pentru care presedintele Traian Basescu a acordat gratierea celor doua persoane este varsta, respectiv Botezatu Diamanta, 86 de ani, si Macarie Ecaterina, 66 de ani", se mai arata in comunicat.

Seful statului atrage atentia ca, in continuare, nimeni nu poate miza pe institutia gratierii in conditiile in care se face vinovat de tulburarea proprietati.

Cele doua femei, care sunt mama si fiica, au fost incarcerate saptamina trecuta dupa ce au fost condamnate la o luna inchisoare pentru tulburare de posesie.

Ele nu au putut plati o amenda penala de 6 milioane de lei vechi la care fusesera condamnate. Cele doua femei s-au judecat timp de doi ani cu niste rude pentru o suprafata de teren extravilan pe care, dupa cum reiese din hotararea Judecatoriei Husi, au ocupat-o fara acordul rudelor.

Duminica, de Ziua Justitiei, presedintele Basescu a apreciat fermitatea judecatorului care a aplicat legea in acest caz, dar a spus ca in astfel de cazuri - care sunt sensibile din punct de vedere social - exista institutia gratierii. In schimb, seful statului a cerut mai multa determinare din partea magistratilor atunci cind e cazul sa pedepseasca cazurile de mare coruptie.