Pe frontul de lupta dintre PNL si PD nu se intrevede steagul alb. Dupa ce grupul celor 40 de liberali i-a cerut lui Tariceanu sa faca pace cu Boc si cu Basescu si acesta a refuzat, Emil Boc a declarat si el ieri ca nu doreste sa reinnoiasca juramintele in casnicia cu liberalii.

Ba, mai mult, la divort, Boc a aratat ca la partaj PNL-ului ii revin neimplinirile guvernarii, iar democratilor, succesele. De altfel, intr-o discutie informala, purtata duminica seara, Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu si Cezar Preda stabilisera sa nu accepte incheierea unui armistitiu cu PNL, ba, dimpotriva, sa continue lupta.

Ministrii liberali sunt rai, ai PD sunt buni

"De principiu, nu respingem nici un fel de oferta de colaborare", a spus Boc, adaugand insa repede ca in acest moment preocuparile "de baza" ale aliatilor ar trebui sa fie "direct si strans legate de respectarea programului de guvernare si a protocolului Aliantei PNL-PD, de respectarea promisiunilor din campania electorala".

Boc a trecut apoi si la exemplificarea domeniilor nevralgice, pastorite, deloc intamplator, de ministrii liberali sau in stransa dependenta de catre reprezentantii PNL. Este vorba de domeniile sanatatii si educatiei, ultimul "vitregit" de subfinantare, dar si de "descentralizarea promisa si restructurarea angajata la formarea guvernului".

In opinia sefului democratilor, toti ministrii Guvernului Tariceanu ar trebui sa fie in perioada urmatoare "conectati" la teza descentralizarii, considerata "extrem de importanta pentru ceea ce inseamna integrarea Romaniei in UE, capacitatea de absorbtie a fondurilor comunitare si, nu in ultimul rand, capacitatea de a da decizia la forul care este cel mai aproape de cetatean".

Din discursul lui Boc nu au lipsit, evident, trimiterile la incoerenta liberalilor, fiind date ca exemple alegerile anticipate si recenta propunere de retragere a trupelor romanesti din Irak. "Aceste lucruri nu pot da coerenta activitatii Aliantei daca ele nu sunt respectate", a punctat Boc.

Lui Tariceanu i se cere din nou incetarea razboiului cu PD

De partea cealalta, la PNL, Tariceanu a anulat sedintele interne din aceasta saptamana, ca sa nu le mai dea apa a moara celor 40 de deputati care joia trecuta au initiat rezolutia privind prelungirea protocolului Aliantei, stearsa de premier de pe ordinea de zi a Delegatiei Permanente.

Grupul celor 40 tinde sa se mareasca, inca 20 de senatori ai PNL, in frunte cu ministrul Flutur, exprimandu-si dorinta sa-si puna semnaturile pe textul rezolutiei prin care se cere, imperios, incetarea ostilitatilor intre PNL si PD. "Alianta D.A. trebuie sa-si rezolve urgent problemele interne. Alianta D.A.

trebuie sa reprezinte azi garantia stabilitatii politice deoarece garantia esentiala pentru integrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007 o reprezinta stabilitatea politica. Provocarea pentru Romania si pentru Guvern va veni de-abia dupa 2007. Acum este momentul ca Alianta sa-si concentreze eforturile pentru integrare", se arata in textul rezolutiei propuse de grupul celor 40.

Initiatorul rezolutiei "de impacare", deputatul Gabriel Sandu, vicelider al grupului PNL din Camera Deputatilor, ne-a declarat ca semnatarii documentului nu au renuntat sa il impuna spre adoptare in cadrul partidului, chiar daca Tariceanu a reusit, intr-o prima faza, sa-l respinga. "Noi suntem o echipa care doreste sa se ajunga la stabilizarea politica a Aliantei.

Electoratul ne-a dat mandat pentru patru ani si trebuie sa ne concentram 100% pentru indeplinirea obiectivelor incluse in programul de guvernare.

Aceasta goana absurda a PD dupa procente in sondaje trebuie sa se opreasca, sa ne putem ocupa si de guvernare", a spus deputatul liberal, precizand ca demersul celor 40 se adreseaza atat lui Tariceanu, cat si lui Emil Boc, ambii fiind responsabili pentru esecul colaborarii celor doua partide.

De asemenea, Sandu a mai spus ca "Alianta trebuie sa-si rezolve problemele viitorului pentru a putea rezolva obiectivele prezentului", adica trebuie sa-si prelungeasca protocolul pana in 2013, pentru a pune capat astfel conflictelor actuale.