In primele cinci luni din acest an, cifra de afaceri a comerciantilor a crescut cu peste 25%, fata de aceeasi perioada din 2005, in timp ce performantele prestatorilor de servicii au urcat cu 8,4%, iar ale industriasilor cu 4,2%.

Industria romaneasca pare sa fi inregistrat un oarecare reviriment in primele cinci luni ale anului, cel putin asa reiese din datele publicate, ieri, de catre Institutul National de Statistica (INS).

Datele contabile, supraapreciate

Presedintele Uniunii Generale a Industriasilor Romani (UGIR-1903), Ioan Cezar Coraci, spune ca primele cinci luni ale anului 2006 marcheaza o anumita perioada de stabilitate a economiei, in perspectiva apropiatei integrari a Romaniei in UE. "S-a produs o anumita predictibilitate", este de parere presedintele Confederatiei patronale UGIR-1903.

Totusi, o majorare de 4,2% a cifrei de afaceri "este o supraapreciere a realitatii, care iese din cifrele contabile", afirma Coraci. El spune ca doar cateva ramuri - printre care constructia de masini, industria electrotehnica si domeniul IT - au avut parte de vanzari in crestere, fara a fi insa spectaculoase.

"Or, aceste domenii nu pot sustine o asemenea majorare a cifrei de afaceri, raportata de INS, in timp ce majoritatea industriei nu inregistreaza performante", conchide presedintele UGIR-1903. El da exemplul negativ al industriei textile, care este afectata de aprecierea peste masura a monedei nationale.

Constructiile, pe val

Domeniul constructiilor este in crestere, in continuare, datele INS indicand o majorare cu 15,8% a valorii lucrarilor in primele cinci luni ale lui 2006, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Marin Cristea, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), este de parere ca sporul de care are parte sectorul constructiilor este urmarea fireasca a modului in care au fost pregatite investitiile. "Acestea sunt efectele proiectelor incepute in urma cu un an", ne-a declarat Cristea.

Totodata, si deblocarea unor mari proiecte de infrastructura, cum este cazul Autostrazii Transilvania ori finalizarea unor tronsoane din Autostrada Soarelui, au avut o contributie semnificativa la aceasta crestere. Nu in ultimul rand, efectele inundatiilor de anul trecut au fost acoperite partial prin alocarea unor fonduri in infrastructura.

Integrarea creste cererea de servicii de transport aerian

Potrivit datelor comunicate de INS, serviciile de piata au mers mai bine in intervalul analizat, cifra de afaceri indicand o crestere cu 8,4%.

Articol integral in Adevarul