Exodul romanilor spre Bulgaria s-a dublat. In timp ce bulgarii ne iau turistii, noi vom lua de zece ori mai multe fonduri europene decat ei

Frustrarea bulgarilor fata de repartitia banilor UE este amplificata de lipsa unui minister al Turismului. O dorinta comuna, la Sofia si la Bucuresti.

Sa dam iama din Vama, si-au spus turistii romani ajunsi la granita cu Bulgaria. In iunie, comparativ cu luna mai, au iesit din tara de doua ori mai multi turisti prin frontiera de la Vama Veche: peste 46.000 de persoane, cu aproape 7.800 de autovehicule.

Frontiera de la Vama Veche este tranzitata majoritar de romani, dar si de de turisti din spatiul ex-sovietic, declara pentru agentia NewsIn comandantul punctului de frontiera Vama Veche, comisarul Florin Turturica.

"O data cu Sarbatorile de Pasti, cand cateva mii de conationali s-au gandit sa isi petreaca sarbatorile in zona Albena - Varna. Evolutia cifrelor arata ca romanii nu mai prefera vizitele de o zi, ci concedii de cel putin o saptamana, cu pachete de cazare si servicii incluse in pretul sejurului", spune Turturica.

Interesul romanilor pentru litoralul bulgaresc produce probleme. Romanii nu stiu ca isi pot lua copiii minori in Bulgaria doar insotiti de ambii parinti sau cu acordul notarial al parintelui ramas acasa. Cei care ignora legea bulgara se enerveaza, incep parlamentarile si blocheaza activitatea in vama.

Alti turisti romani vin cu copiii rudelor sau ai prietenilor. "Este si cazul profesorilor care insotesc copiii plecati in excursie. In astfel de cazuri, este necesar si cazierul judiciar al persoanelor care insotesc copiii", explica afirma Florin Turturica.

Seful vamii observa disparitia "navetistilor de Istanbul" din cauza pretului transportului pana in Turcia, dar si a regimului vizelor, care presupune o taxa de circa 10 dolari.

Fonduri si fonduri

Interesant este ca politistii de frontiera si vamesii evita sa comenteze preferintele romanilor pentru Bulgaria, de teama sa nu fie acuzati de subminarea turismului romanesc. Chiar daca ai nostri cotizeaza din greu la veniturile din turism ale vecinilor, la Sofia exista frustrari mari legate de fondurile europene alocate acestui domeniu.

Bugetul Agentiei Nationale pentru Turism din Bulgaria pe 2006 este de 3,1 milioane de euro, fata de 3,4 milioane de euro, bugetul Autoritatii Nationale pentru Turism din Romania. Guvernul Tariceanu preconizeaza inca 18 milioane de euro, la proxima rectificare bugetara.

Intre 2007 si 2013, Bulgaria va primi fonduri structurale destinate turismului in valoare de 250-260 milioane de euro.

Aceste fonduri vor fi utilizate, in proportie de 75%, pentru programe destinate dezvoltarii infrastructurii in zonele cu potential turistic ridicat, iar restul de bani vor fi folositi pentru investitii in promovare externa, marketing si training de specialitate pentru personalul din domeniu.

Prin comparatie, Romania va primi, in intervalul mentionat, fonduri structurale de circa trei miliarde de euro.

In 2006, turismul bulgar a primit fonduri PHARE in valoare de 6 milioane de euro, destinate promovarii turismului cultural. Din total, bulgarii au cheltuit doar aproximativ 4 milioane de euro, precum si alte 6 milioane de euro, destinate promovarii ecoturismului.

E lucru stabilit ca infrastructura, serviciile si preturile vecinilor fac ca litoralul lor sa fie mai atractiv decat al nostru. Organizarea in domeniu este buba dureroasa pentru turismul bulgarilor.

In acest moment, domeniul este coordonat de o structura cu rang de agentie guvernamentala (rang inferior celui de minister), Agentia Nationala pentru Turism. Rolul acesteia este strict executiv, in atributiile sale nu intra elaborarea strategiei nationale in domeniul turismului.

Alte atributii ale ANT-ului bulgar sunt promovarea externa a brandului turistic bulgaresc, precum si eliberarea de licente de stat entitatilor din turism, inclusiv evaluarea hotelurilor pentru certificare si acordare de stele.

Bugetul alocat de Guvernul de la Sofia pentru turism este administrat de Ministerul Economiei. Executivul este cel care, prin colaborare si consultare interministeriala, elaboreaza strategia nationala pentru turism, strategie aplicata de Agentia Nationala.

Articol integral in BaniiNostri.ro