Meciul Italia - Franta a atras peste cinci milioane de romani.

Postul public si-a adjudecat locul de lider de audienta duminica seara. Era si normal, cat timp cele mai puternice echipe din lume se luptau pentru Cupa Mondiala.

Finala Campionatului Mondial Germania 2006, dintre Italia si Franta, a adus pentru TVR o audienta medie la nivel national de 5.090.000 de persoane (25,2% rating). In mediul urban, datele arata ca 2,8 milioane de telespectatori (aproape 25% rating) au urmarit disputa timp de peste 120 de minute.

Cota de piata a meciului a fost de 56a in mediul urban, ceea ce inseamna ca peste jumatate dintre cei care s-au uitat la televizor duminica seara au ales sa vada finala mondiala.

Semifinalele au batut finala mica

Peste 2,8 milioane de romani s-au uitat sambata seara la meciul in care Germania s-a impus in fata Portugaliei cu 3-1 si a castigat astfel pozitia a treia dintre echipele de fotbal ale lumii.

In mediul urban, meciul a tinut in fata micilor ecrane, in medie, 1,5 milioane de telespectatori (13,2% rating, 38,5% cota de piata).

Meciuri cu miza mai mare, semifinalele au fost mai vizionate decat finala mica. Meciul prin care Italia s-a calificat invingand Germania in prelungiri cu 2-0 a adus televiziunii publice un rating de 17,7% si o cota de piata (share) de 48,8% la nivel urban.

Partida Portugalia - Franta s-a bucurat de o atentie ceva mai mare: 18,5% rating si o cota de piata de 50%, la nivel urban. Nu trebuie uitat ca TVR 1 a avut si un alt mare noroc.

Gratie diferentei mici de fus orar, partidele au fost vizionate in primetime, intervalul de maxima audienta, in care, oricum, posturile se bucura de mai multi telespectatori decat in restul zilei.

Brazilia si Franta au lipici la public

La inceputul Campionatului, meciurile Braziliei erau cele mai vizionate in randul romanilor, dar in clasamentul final al audientelor inregistrate pe durata Mondialului, Franta a preluat conducerea, cu patru meciuri in Top 10 al audientelor.

Meciul record de audienta a fost finala Italia - Franta. Urmeaza in top semifinalele si apoi meciurile dintre Brazilia si Franta, respectiv Spania si Franta.

Brazilia fost echipa care a adus cea mai mare audienta canalului TVR 2: la partida jucata pe 22 iunie impotriva Japoniei, nu mai putin de 690.000 telespectatori din mediul urban au preferat TVR 2, iar la nivel national 1.110.000 de oameni au urmarit meciul, ratingul ajungand la 6,1%, iar cota de piata, la 17,3%.

Locul al doilea il ocupa meciul dintre Togo si Franta, disputat pe 23 iunie, cu un rating de 4,7% si un share de 14%.

Miliardul de telespectatori

Cum era de asteptat, finala i-a tinut in fata ecranelor pe telespectatorii din tarile care-si disputau titlul. Finala Cupei Mondiale, difuzata in Franta de TF 1, a intrat duminica pe locul doi intr-un top al audientelor din 1989 incoace.

Articol integral in EVZ