Romexterra Bank, banca sindicalistilor din Petrom, condusi de Liviu Luca si consiliati in afaceri de Sorin Ovidiu Vintu, a fost vanduta pentru o suma frumusica. Negocierile pentru achizitionarea Romexterra de catre banca ungara MKB s-au incheiat saptamana trecuta, iar actele se vor parafa zilele urmatoare.

Preluarea ne-a fost confirmata, in exclusivitate, de Matthias Lucke, purtatorul de cuvant si asistentul vicepresedintelui Bayerische Landesbank.

Suma tranzactiei a fost dezvaluita in paginile publicatiei maghiare "Budapest Bussines Journal": 100 de milioane de euro. Adica de doua ori si ceva mai mult decat valoarea capitalului social varsat, care in mai 2006 era de 38,4 milioane de euro.

Administrata pana acum de sindicalistii din Petrom, condusi de Liviu Luca, Romexterra a atins anul acesta o cota de piata de 1a. Insa, ca tot ce se misca in jurul lui Liviu Luca, si aceasta afacere poarta amprenta controversatului Sorin Ovidiu Vintu.

Expansiune bancara recenta

Banca Romexterra a fost fondata in 1993 si mult timp nu a iesit in evidenta in peisajul bancar romanesc. Cota de piata mica, sub 1%, si specializarea pe piata energiei au contribuit la vizibilitatea redusa a societatii bancare. Insa, in 2005, situatia s-a schimbat.

Romexterra a inregistrat una dintre cele mai spectaculoase expansiuni de pe piata bancara: activele bilantiere au crescut de la 173 de milioane de euro la aproape 287 de milioane de euro.

Cota de piata a ramas totusi neschimbata, la 0,8%. Anul trecut, banca a realizat un profit de circa 5,5 milioane de euro, cu peste un milion de euro peste cel al Finansbank - institutie care are o cota de piata similara.

Vanzare confirmata

Intentiile de vanzare a bancii au fost facute publice inca din 2004, varianta studiata la momentul respectiv fiind listarea pe Bursa sau prin intrarea in actionariat, ca minoritar, a unui fond de investitii. Abia anul acesta Romexterra a demarat negocierile cu mai multe companii bancare din strainatate, in cursa ramanand nemtii de la Bayerische Landesbank, cei care controleaza banca ungara MKB.

Matthias Lucke, purtatorul de cuvant si asistentul vicepresedintelui Bayerische Landesbank, a confirmat, in exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", semnarea unui contract initial pe 6 iulie.

"Strategia pentru Europa de Est a Bayerische Landesbank include planuri de extindere in Romania si Bulgaria, MKB Bank Ungaria fiind punctul nostru de sprijin in activitatile din aceste doua tari. In prezent, MKB este in discutii avansate si negocieri exclusive cu reprezentantii actionarilor Romexterra si cu managementul acestei banci.

Pe 6 iulie a fost semnat un contract initial de achizitie a pachetului majoritar al Romexterra. In acest moment nu putem face publice mai multe detalii", ne-a declarat Matthias Lucke, purtatorul de cuvant si asistentul vicepresedintelui Bayerische Landesbank.

Presedintele bancii, Adrian Radu, nu a fost ieri de gasit pentru o declaratie. Totusi, confirmarea vanzarii a venit si de la biroul de presa al Romexterra, care a anuntat ca suma pentru care s-a parafat tranzactia va fi facuta publica saptamana aceasta.

Actiunile si intermediarul

Amprenta lui Vintu in Romexterra s-a facut simtita incepand cu decembrie 2000. Atunci, cel mai important pachet compact de actiuni la Romexterra Bank - 25 la suta - a fost achizitionat de sindicalistii condusi de Liviu Luca, prin Federatia Sindicatelor Libere si Independente din Petrom (FSLI Petrom).

Sindicalistii lui Luca, care au reusit sa retraga plasamentele facute la FNI cu un pas inainte de prabusirea fondului creat de Vintu, au ales sa investeasca intr-un domeniu in care SOV se simte ca pestele in apa: cel bancar.

Oricum, in ultimii doi ani, in piata bancara a inceput sa fie vehiculata tot mai mult informatia ca un pachet important din Romexterra ar fi controlat de Sorin Ovidiu Vintu. Cu toate acestea, numele lui nu a aparut niciodata in clar.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca SOV ar fi cumparat actiuni Romexterra de la persoane fizice. Cel care ar fi intermediat achizitiile pentru el ar fi fost Gheorghe Cristian Toroipan, sindicalist si verisorul sotiei lui Liviu Luca.

"E problema mea personala. Nu am timp pentru asa ceva", ne-a declarat Cristian Toroipan, care totusi a recunoscut ca a achizitionat actiuni la Romexterra. Sorin Ovidiu Vintu a refuzat sa faca vreun comentariu, spunand ca nu are nicio implicare in aceasta chestiune.

Conexiunea cu SOV

Surse apropiate "parintelui FNI" ne-au declarat ca Vintu insusi a fost cel care le-a recomandat sindicalistilor sa negocieze vanzarea Romexterra cu Bayerische Landesbank.

Totusi, interesele "parintelui FNI" in instrainarea bancii romanesti se ascund in compania Delta Asigurari SA, axata pe vanzarea asigurarilor de viata si de sanatate. Delta Asigurari detine 8,7% din actiunile Romexterra Bank, potrivit conducerii societatii.

Recent, EVZ a dezvaluit ca firma de asigurari este o alta afacere marca Vintu. Delta Asigurari este controlata de un off-shore din Londra. Se numeste Tabor Project Limited, detine 82,8% din actiuni si a adus un aport de capital de aproape 50 de miliarde lei vechi in societate. Unul dintre administratorii companiei, intre 2003 si 2004, a fost jurnalistul Sorin Rosca Stanescu.

Off-shore-ul britanic este reprezentat in Romania de cetateanul Octavian Turcanu, "interfata" afacerilor lui SOV in Romania. Interpus fidel al lui Vintu, Turcanu a administrat pe vremuri Banca Romana de Scont, iar in prezent detine un procent in Imobiliar Network, firma pe care Vintu si-a mutat proprietatile imobiliare.

In casa Petromservice

Suveica din spatele Delta Asigurari nu se opreste insa la Londra. Actionarul sau majoritar, Tabor Project Limited - Londra, este detinut, la randul sau, de o firma anonima. Este vorba despre Ranhold Limited, un off-shore din Cipru, inregistrat fix la aceeasi adresa cu alte doua casute postale, unde figureaza doua companii celebre din anturajul lui Vintu: Elbahold Ltd. si Comac Ltd.

Ambele sunt cunoscute pentru ca apar in mai toate afacerile prezente ale lui SOV. In timp ce Elbahold a devenit cel mai impor-tant actionar al Petromservice - infiintata de sindicalistii lui Liviu Luca, Comac apare in mai multe firme specializate in domenii diferite, de la brokeraj la media.

Bayerische, a saptea banca din Germania

Desi cumparatorul direct al Romexterra Bank este Magyar Kulkereskdelmi Bank Rt (MKT) din Ungaria, adevaratul stapan al bancii romanesti va fi grupul german Bayerische Landesbank. MKT este, de fapt, o subsidiara a Bayerische care, in prezent, pastoreste aproape 90a din banca maghiara.

Fosta banca de comert exterior a Ungariei, MKT a fost scoasa la privatizare in 1999 si cumparata de nemti. Acum, MKB a devenit a treia banca din Ungaria, cu active de peste 6,5 miliarde de euro. Nici Bayerische nu sta rau la ea acasa, fiind a saptea banca a Germaniei. In anii ‘90, grupul german a dus o politica de expansiune, investind masiv in Austria, SUA si Asia.

O alta banca din fostul spatiu comunist cumparata de Bayerische este Czech Republic’s Interbanka, cu sediul central la Praga. Recent, bavarezii au depus oferta si pentru Banca Ion Tiriac, dar s-au lovit de grupul HVB.

Presedintele bancii a fost angajatul lui Vintu la Gelsor

Anul trecut, Romexterra Bank a realizat un profit brut de 22,6 RON (6,2 milioane euro), mai mult cu 120% fata de profitul brut din 2004.

In primul trimestru din 2006, Romexterra Bank a raportat un profit net de 8,58 milioane lei (2,45 milioane euro), inregistrand o crestere de peste 77% fata de aceeasi perioada a anului 2005.

Articol integral in EVZ