Consiliul National Secuiesc are, de o luna de zile, un nou aliat in actiunile sale vizand proclamarea autonomiei teritorial-etnice a Tinutului Secuiesc - o organizatie separatista din China, denumita Frontul de Eliberare a Uiguristanului.

Organizatia e acuzata de terorism de autoritatile de la Beijing - inclusiv de legaturi cu Al Qaida - dupa ce, in ultimii ani, a organizat o serie de actiuni violente, mergand chiar pana la atentate cu bomba.

Frontul are drept scop declarat obtinerea independentei regiunii autonome Xingjiang, unde traieste o minoritate de circa 8 milioane de uiguri, musulmani sunniti vorbitori de limba turco-tatara.

„Avem scopuri oarecum comune, in primul rand in ceea ce priveste pastrarea identitatii noastre nationale, si ne vom sustine reciproc in actiunile pe care le vom intreprinde in acest sens”, a comentat vicele CNS, Santha Imre, anuntul privind incheierea protocolului de colaborare cu organizatia separatista chineza. Acesta a precizat ca documentul a fost semnat in 4 iunie a.c.

in Germania, unde traiesc in exil liderii F.E.U., cu care conducerea CNS a intrat in legatura prin mijlocirea unei fundatii din Ungaria.

Confirmand spusele colegului sau, un alt vice al CNS, Ferenc Csaba, a tinut insa sa „nuanteze” afirmatiile lui Santha Imre.

„Deocamdata, protocolul are un caracter mai mult simbolic, trebuie sa ne lamurim mai intai, fiecare, asupra scopurilor celuilalt, abia dupa aceea vom putea vorbi despre o colaborare efectiva, care va consta in folosirea relatiilor internationale ale fiecarei parti pentru sustinerea celeilalte”, ne-a declarat Ferenc Csaba.

Articol integral in Gandul