Desi in luna iunie a acestui an rata inflatiei a avut o crestere mai moderata de doar 0,15% fata de 0,6% in luna mai, rata anuala a inflatiei nu a scazut sub pragul de 7% asa cum s-a intamplat in luna aprilie a acestui an, informeaza Institutul National de Statistica. In luna iunie a anului curent rata anuala a inflatiei a fost de 7,11%.

Cresterea cu 0,15% a preturilor de consum in luna iunie a fost generata de marfurile nealimentare cu 0,19% si de servicii cu 0,14%. Scaderea pe ansamblu a preturilor la marfurile alimentare a influentat rata inflatiei pe total cu -0,18%.

Scaderea pe ansamblu a preturilor la produsele alimentare (-0,5%) a fost influentata de diminuarea preturilor la: grupa alte legume si conserve de legume (-5,2%), oua (-4,7%), carne de pasare (-2,3%), citrice si fructe meridionale (-1,8%) si lapte si produse lactate (-1,0%).

In luna aprilie a acestui an, rata anuala a inflatiei a fost de 6,92%, pentru prima data cand aceasta a scazut sub sapte procente din 1990 incoace. Cresterile din luna mai au ridicat rata anuala a inflatiei la 7,26%, iar in luna iunie aceasta a fost de 7,11%.

Pentru acest an, Banca Nationala a anuntat o tinta de inflatie de 5%, plus/minus un punct procentual.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR a declarat recent intr-un interviu acordat agentiei de presa Bloomberg News la Atena ca prognoza de inflatie a BNR este mentinuta la nivelul de 6,8 la suta, datorita majorarii accizelor pentru produsele din tutun si alcool.

„Majorarea nu a avut loc la 1 mai, dupa cum era prevazut, ci la mijlocul lunii mai, astfel incat impactul asupra preturilor de consum a fost redus la jumatate. Dar efectele acestor majorari vor continua in iunie si cu o oarecare intensitate si in iulie.

Rata inflatiei de 6,8 la suta continua sa fie prognoza noastra, pe baza datelor existente, deoarece majorarea accizelor a insemnat adaugarea unui punct procentual la prognoza initiala”, a declarat Isarescu.

Pentru anii 2007 si 2008 BNR estimeaza ca tinta de inflatie se va situa la nivelul de 4% plus/minus un punct procentual. Rata inflatiei a scazut anul trecut la 8,6% de la 9,3% in 2004, dar a fost mai mare decit prognoza BNR, care a avut o tinta de 7,5% cu o variatie de un punct procentual in plus sau in minus.