• ELIADE, DINSPRE PORTUGALIA, de Sorin Alexandrescu
    Seria Eliade

    Aceasta carte se refera la perioada traita de Mircea Eliade in Portugalia, ca atasat cultural al Ambasadei Romaniei, intre 1941 si 1945. In 1945, dupa ce a fost demis de guvernul procomunist de la Bucuresti, pleaca la Paris si incepe o noua viata, aceea de exilat roman dar si, treptat, de mare savant international.

    Perioada portugheza este de-aceea vazuta drept una cruciala in viata sa, in care Eliade se modifica fundamental: renunta la diferitele iluzii despre Romania, dar nu si la cultura romana, caci continua sa scrie literatura si memoriile sale in limba materna, ca scriitor roman, si se dedica filozofiei si istoriei religiilor la Paris si apoi la Chicago.



  • JURNALUL PORTUGHEZ SI ALTE SCRIERI (vol. I si II), Mircea Eliade
    Seria Eliade
    Postfata si ingrijire de editie de Sorin Alexandrescu
    Studii introductive, note si traduceri de Sorin Alexandrescu, Florin Turcanu, Mihai Zamfir
    Traduceri din portugheza si glosar de nume de Mihai Zamfir

    O impresionanta lucrare ce cuprinde in doua volume mult asteptatul text integral al Jurnalului portughez (1941-1944), jurnalul romanului Viata noua, studiul Salazar si revolutia din Portugalia, corespondenta, rapoartele diplomatice si alte texte inedite, publicate pentru prima data in traducere romaneasca.



  • PORNIND DE LA VALERY, de Livius Ciocarlie
    in afara colectiilor

    Noua carte a lui Livius Ciocarlie cuprinde comentarii la operele eseistice antume ale lui Paul Valery, una dintre marile inteligente ale secolului XX. De o luciditate sceptica dominata de ratiune, Valery a avut acces si la dedesubturile sufletesti. Totusi nu si-a dezvaluit intimitatea, dupa cum nici n-a sustinut un sistem sau o linie de gandire.

    A reflectat asupra lumii sub toate aspectele ei, egal interesat de viata si de arta, de intelepciune si de prostie, de Dumnezeu si de diavol.



  • SCRIERE SI ORALITATE IN CULTURA ANTICA, Andrei Cornea
    in afara colectiilor

    Pornind de la celebrul mit al lui Teuth din dialogul platonician Phaidros, Andrei Cornea face in aceasta carte, aparuta pentru prima oara in 1988, o adevarata arheologie a atitudinii anticilor fata de cuvantul scris si de cel vorbit.

    Sprijinindu-se pe interpretarea textelor clasice si pe subtile distinctii filologice, autorul coboara insa mai adanc in timp, pana la culturile egipteana, feniciana si ebraica, in incercarea de a gasi radacinile acestei atitudini a grecilor si a urmasilor lor romanii, raspunzatoare pentru modul lor de a intelege cultura insasi ca act al memoriei.



  • SUB SEMNUL DEPARTARII
    Corespondenta Constantin Noica - Sanda Stolojan, de Sanda Stolojan
    in afara colectiilor
    Prefata de Matei Cazacu

    "Aceasta carte este un «la revedere, pe curand» pe care o prietena il adreseaza unui vechi prieten mort de mult, dar pe care se pregateste sa-l reintalneasca... Sanda Stolojan stia ca este condamnata cand a luat hotararea sa publice, cu ultimele forte, corespondenta ei cu Noica.

    (...) Cititorul va putea astfel sa descopere unul dintre cele mai curioase cupluri epistolare din trecutul romanesc: e vorba de corespondenta dintre un barbat si o femeie legati printr-un sentiment de amitie amoureuse."
    Matei Cazacu



  • JURNAL 1998-2000, de Monica Lovinescu
    colectia Memorii, jurnale, convorbiri

    Ultimul volum al Jurnalului Monicai Lovinescu, al saselea, este, pesemne, cel mai reflexiv, cel mai nostalgic dintre toate.

    Predomina amintirile despre vechi prieteni disparuti, comentariile despre cartile scrise candva de cei inca in viata, evocarea parintilor (mai ales ca aparuse cartea Doinei Jela Aceasta dragoste care ne leaga, mult discutata in jurnal), gandurile despre varsta care te copleseste, insemnarile despre boala si moarte.