Actiuni, Bursa de Valori Bucuresti, SSIF, SIF, cotatii bursiere, speculatii, broker - toate sunt elemente legate de investitiile pe bursa, toate cuvintele apar in articolele din domeniu, insa cei neinitiati le inteleg doar ca pe o insiruire de cuvinte.

Tocmai pentru a clarifica unele lucruri si a vorbi despre bursa pentru incepatori, www.SMARTbank.ro, in colaborare cu www.SMARTfinancial.ro, au incercat sa realizeze prezentul material al carui subiect este chiar inceputul "jocului" pe bursa din Romania.

Multi cititori au solicitat in ultima vreme informatii despre modul in care se incepe propriu-zis investitia pe bursa, despre rolul brokerilor si al SSIF-urilor. Departe de a fi un ghid bursier, articolul prezent prezinta sistematic mecanismele de investitii pe Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq.

In primul rand, pentru a investi pe BVB, este nevoie de niste bani; bani care trebuie sa nu fie putini - minim 1000 RON pentru a putea "simti" ceva si pentru a putea cumpara actiuni alegand dintre mai multe societati tranzactionate - si, de asemenea, bani de care nu trebuie sa fie nevoie rapid.

In niciun caz, pe BVB nu trebuie jucati bani de care poate fi nevoie urgenta, pentru ca in general castigurile nu vin imediat, iar banii pot fi blocati din cauza unor scaderi de moment.

Suma optima pentru a incepe o investitie bursiera este 3000 - 5000 RON, bani cu care se poate realiza un portofoliu bun - brokerii recomanda sa nu cumperi actiuni la o singura societate si sa imparti riscul, deci sa alegi intre 3 si 7 titluri. Imediat ce ai banii disponibili, trebuie sa alegi un SSIF.

Exista o oferta vasta, insa este bine sa alegeti un SSIF (societate de servicii de investitii financiare) cu o prezenta pe internet, deci o identitate sigura si, de asemenea, care sa aiba o prezenta teritoriala reala (este de preferat sa aiba mai mult decat un singur sediu). Ca si comisioane, acestea pot varia pe tranzactie intre sub 1% si 8%, in functie de volum.

Pentru un investitor, nu trebuie acceptat un comision mai mare de 3%, pentru ca in piata exista destul de multe SSIF-uri ce propun o grila de comisioane ce variaza in jur de 1-2 %.

Ca niste nume de pornire - printre cele mai populare SSIF-uri ce activeaza inclusiv pe segmentul "mici investitori": Intercapital, Estinvest, Vanguard, Prime Transaction, Ieba Trust, IFB Finwest. SSIF-urile sunt intermediarul, societatea unde lucreaza brokerii dumneavoastra.

Exista mai multe modalitati de lucru cu un SSIF. Cea care vi se va propune instant este aceea de a lucra asistat, in sensul in care SSIF-ul realizeaza pentru dumneavoastra tranzactii, fie alaturi de dumneavoastra, fie fara a va mai intreba, dar stabilind impreuna profilul de risc.

Avantaje: SSIF-urile cunosc bine lumea bursiera si fac putine greseli, va pot aduce venituri de cateva ori mai bune decat cele bancare. Dezavantaj: costurile pot fi destul de mari (comisioanele oprite de SSIF), iar flexibilitatea si puterea dumneavoastra de decizie sunt mai reduse.

Cel mai interesant este sa incercati tranzactionarea "online": primiti un user si o parola, intrati pe websiteul societatii (atentie, nu toate SSIF-urile ofera acest serviciu) in contul dumneavoastra si vedeti gratuit toate cotatiile live, puteti sa faceti ordine de vanzare si de cumparare si sa vedeti evolutia portofoliului de actiuni.

Concret, contul online necesita un cost fix - 10 - 35 de lei lunar - si un cost pe tranzactii - intre sub 1% si in jur de 3%, in functie de volumul de tranzactii.

Aveti nevoie de acces la internet, deci de o conexiune stabila, sedintele bursiere fiind de luni pana vineri de la ora 9:30 si pana in jurul orei 14:30 (inclusiv niste perioade de predeschidere si de preinchidere, in care de fapt nu se mai fac tranzactii).

Pasii pentru a deschide un astfel de cont sunt urmatorii: mergeti la un SSIF, solicitati un astfel de cont, consultati oferta de comisioane, apoi semnati contractul. Fie depuneti cash banii (pe baza de chitanta), fie ii transferati ulterior prin banca, prin ordin bancar, din contul dumneavoastra in contul SSIF-ului.

Apoi contactati din nou SSIF-ul si solicitati ca banii trimisi sa figureze in contul dumneavoastra online.

Ulterior, aveti acces pe baza userului si parolei, exemple fiind www.estinvest.ro, www.vanguard.ro sau www.onlinebroker.ro. Puteti accesa oricand contul, care va fi asemanator cu o interfata de e-mail de la Yahoo.com, insa, normal, in limba romana si cu functiile necesare.

Vedeti zi de zi gratuit cotatiile bursiere, lansati, modificati si anulati ordine de cumparare si vanzare; acestea nu sunt validate si executate instant, ci de un broker, astfel ca operatiunea - exclusiv online - dureaza mereu cateva minute din momentul in care dumneavoastra o efectuati.

Cele mai recomandate actiuni sunt cele lichide - Banca Transilvania (simbol TLV), BRD, SIF-urile (SIF Transilvania, SIF Banat Crisana, SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Muntenia), Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), SNP (Petrom), Flamingo, Impact, SSIF Broker si, in viitor, Transelectrica si Fondul Proprietatea. Este bine sa consultati si un broker al SSIF-ului cu care lucrati, telefonic. El va mai poate oferi anumite sfaturi, dar decizia este a dumneavoastra.

In general, nu puteti cumpara si vinde decat pachete de cate 500 de actiuni, indiferent de valoarea acestora - cu unele exceptii in cazul anumitor societati. Inainte de orice, nu uitati ca bursa este o investitie care aduce si anumite riscuri.

Cumparati de pe piata un ghid bursier sau cautati pe internet unele informatii sau, si mai bine, consultati si un broker - gratuit - sau incercati sa vorbiti cu un prieten care deja tranzactioneaza pe bursa din Romania. Nu in ultimu rand, rubrica de Consultanta Financiara si articolele generale de pe SMARTbank.ro va pot ajuta sa luati deciziile potrivite.