Procesul FNI, luat de la capat pe motiv ca a fost solutionat prea repede

Dupa sase ani de procese, dosarul prabusirii Fondului National de Investitii o ia de la capat. Cauza a fost returnata la Tribunalul Bucuresti de judecatorii Curtii de Apel. In acest fel, vor fi pusi pe drumuri doua sute de mii de pagubiti ai FNI si vor mai fi cheltuite alte cateva miliarde de lei vechi pentru pregatirea noului proces.

Investitorii lasati cu ochii-n soare dupa prabusirea fondului trebuie sa multumeasca judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, care, in urma cu o luna, au sters cu buretele pedepsele celor 12 inculpati, in frunte cu Ioana Maria Vlas, si au trimis dosarul spre rejudecare.

Decizia instantei de apel este cu atat mai controversata cu cat motivarea hotararii nu este deloc convingatoare si nu face decat sa dea apa la moara celor care sustin ca, in loc sa lamureasca lucrurile, prin asumarea unor decizii, instanta de apel se spala mai mereu pe maini si paseaza responsabilitatea pe umerii celor de la Tribunal.

Concret, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti reproseaza instantei de fond ca a solutionat dosarul prea repede si ca a acordat mai multe termene intermediare! Astfel, sustin magistratii CAB, mai multe parti civile nu au putut lua cunostinta de proces si nu si-au putut face apararile.

Este vorba insa de doar 562 de persoane, dintr-un total de 218.353 de parti civile, care in apel s-au plans ca habar nu au avut de procesul FNI!

Integral in Gandul.

Dosarul FNI: 20 de miliarde de lei pe timbre si citatii

preluare Cotidianul

Potrivit reprezentantilor Tribunalului Municipiului Bucuresti, in 2005 s-au cheltuit peste 4,2 miliarde de lei pe timbre postale si citatii pentru cei 236.000 de pagubiti ai FNI implicati in acest proces.

Dupa ce procesul a fost mutat la Curtea de Apel, instanta a mai platit, pentru termenele de pina la sfirsitul anului 2005 si pentru jumatatea acestui an, alte 4,72 miliarde de lei, pentru aceleasi lucruri.

Daca mai adaugam si orele suplimentare ale personalului din cele doua institutii, alte 2,5 miliarde de lei, rezulta ca numai in ultimii doi ani procesul FNI a produs bugetului de stat o paguba de 11,5 miliarde de lei.

Luna trecuta, pe 12 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a admis apelurile in dosarul privind prabusirea FNI si a casat sentintele date anterior de Tribunalul Bucuresti, hotarind trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta inferioara. Practic, procesul FNI o ia de la capat. In aceste conditii, procesul FNI ajunge in acelasi stadiu ca si acum trei ani, atunci cind procurorii au finalizat ancheta.

Conform estimarilor facute de catre Ministerul Justitiei, reluarea procesului de catre Tribunalul Bucuresti va produce o paguba la buget de aproximativ zece miliarde de lei, bani ce se vor cheltui pe alte citatii, timbre postale si pe lefurile personalului administrativ (judecatori, grefieri etc). Procesul va fi reluat pe 13 septembrie 2006.

Procesul FNI a inceput acum sase ani, iar urmarirea penala si judecarea cazului au reprezentat, de departe, cel mai complex proces din istoria Romaniei. In dosarul FNI au fost citate aproximativ 130 de mii de persoane.

Integral in Cotidianul