In emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii, Teodora Bertzi, a declarat ca sunt anumite ONG-uri care asteapta reluarea adoptiilor internationale.

Aflata la Oradea, in vizita la sectia de pediatrie unui spital, Teodora Bertzi a declarat ca “nu mica mi-a fost mirarea cand am gasit acolo organizatii non-guvernamentale care erau impartite pe saloane si ingrijeau 5-6 copii care erau mici. Acestea erau tocmai dintre cele care au semnat in articolul din Financial Times.”

Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii a explicat ca locul acelor copii nu era in sectiile de pedriatie. “Am intrebat care era situatia lor si mi s-a spus ca 30 dintre ei urmeaza sa mearga in asistenta maternala si ca nu au analizele gata. A fost o mirare pentru mine!”, a afirmat Teodora Bertzi.

“ONG-urile ‘ingrijeau’ copii sanatosi in scopul de a-i avea sub ochi in conditiile in care s-ar fi dat drumul la adoptiile internationale. Deci se pasteaza un statu-quo la nivelul unor sectii de spitale, maternitate, pediatrie, in ideea ca: sa cunoastem deja copiii, in caz ca legislatia se schimba”, a spus aceasta.

Intrebata de Andreea Pora cati copiii sunt in orfelinate, Teodora Bertzi a raspuns ca, in total, in sistemul de protectie sunt 81000 de copii, dintre care aproximativ 28000 sunt in centrele de plasament, iar 15000 se afla in sistemul de asistenta maternala. Dintre cei care se afla in orfelinate, mai mult de 80% dintre ei sunt mai mari de 11 ani.

In ceea ce priveste numarul copiilor abandonati, presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii a declarat ca nu poate fi vorba de 9000 de abandonuri pe an. Ea a sustinut ca din datele pe care le detine in 2004 erau 4600 de copii parasititi in maternitati si pediatrie, iar in 2005 era vorba de 2500 de copii. O parte din acestia au fost reintegrati in propria familie.

Cu toate acestea, Teodora Bertzi sustine ca sistemul de asistenta maternala din Romania este mai bun decat cel din alte tari. Acest lucru, sustinut si de studii de specialitate, se datoreaza faptului ca, in Romania, copilul nu trece atat de repede de la un asistent maternal la altul.