Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat, miercuri, la sedinta Consiliului Director largit al Serviciului de Informatii Externe, unde a fost analizat stadiul implementarii programului de reforma, aprobat in sedinta CSAT din noiembrie 2005.

Conducerea Serviciului a prezentat evolutia procesului de modernizare institutionala din perspectiva transformarilor structurale si conceptuale realizate pana in prezent, precum si cea a obiectivelor stabilite pentru perioada urmatoare", scrie un comunicat al SIE.

Discutiile au vizat si evaluarea performantelor manageriale ale cadrelor de comanda, in concordanta cu responsabilitatile asumate in societate si fata de comunitatea euroatlantica de informatii.

Presedintele Romaniei a apreciat stadiul indeplinirii reformei si a reiterat responsabilitatile ce revin Serviciului de Informatii Externe in domeniul apararii si promovarii intereselor nationale, scrie sursa citata.

CSAT a decis, in noiembrie 2005, reorganizarea SIE si infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii, care sa coordoneze "activitatii de informatii care privesc securitatea nationala".

Consiliul Siprem de Aparare a Tarii a decis atunci o noua organigrama a SIE care prevede doar doua posturi de directori adjuncti, in care au fost numiti generalii Vasile Sarca si Silviu Predoiu.

Cei patru directori adjuncti din SIE, Marcel Alexandru, Niculae Goia, Dan Chiriac si Constantin Rotaru, au fost trecuti in rezerva.