Unul dintre cei patru ofertanti ramasi in cursa pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni, EFG Eurobank Ergasias, este interesata de banca romana dar in acelasi timp a depus o oferta neangajanta pentru achizitia Bancii Alexandria, informeaza Forbes, citand o informatie AFX.

Forbes relateaza ca piata bancara din Egipt are un potential considerabil si ca potrivit estimarilor din piata, in trei ani, Banca Alexandria ar putea sa genereze un profit de circa 120 milioane euro, rezultat care ar fi mai greu de atins de catre CEC.

Grupul bancar elen, EFG Eurobank Ergasias nu este interesat de achizitii pe piata locala dar are intentii serioase in zona balcanica, scrie Forbes citand un raport realizat de Citigroup in urma discutiilor cu echipa de conducere a EFG Eurobank Ergasias.

Potrivit raportului, in zona Balcanilor, Eurobank creste satisfacator pe piata din Bulgaria, de unde se asteapta un profit de 25 milioane euro sau chiar mai mult, dar Romania este o provocare mai mare.

Pentru activitatile Eurobank in Romania, conducerea bancii elene a precizat ca anul 2006 va fi un an al restructurarilor dar ca urmatorii doi ani ar putea genera venituri mai bune. Raportul evidentiza ca in Romania, Eurobank este inscrisa in lupta pentru privatizarea CEC, dar ca in acelasi timp banca elena a depus o oferta neangajanta pentru Banca Alexandria din Egipt. Pentru evaluarea bancii egiptene, EFG a trimis o echipa de 50 de experti.

Potrivit estimarilor din piata, Banca Alexandria ar putea inregistra in trei ani de zile un profit de 120 milioane euro, un rezultat care ar fi mai greu de atins de catre banca romaneasca.

Conform anuntului de privatizare a Bancii Alexandria, la data de 28 februarie 2006, banca elena detinea active in valoare de 6,9 miliarde dolari.

Pana la data de 30 iunie 2005, Banca Alexandria era cea de-a patra banca comerciala egipteana in functie de active si depozitele clientilor.

Aceeasi publicatie, Forbes, relata marti, 11 iulie 2006, citand surse apropiate bancii ca National Bank of Greece, un alt investitor interesat de CEC se apropie de finalizarea procesului de achizitie a celei de-a cincea banci ca marime din Serbia, respectiv Vojvodanska Banka. Potrivit acestor surse, oferta NBG ar fi fost de 410 milioane euro.

Intre timp din cursa pentru privatizarea bancii romane, din cei sase investitori interesati initial, s-au retras doua banci respectiv Monte dei Paschi di Siena si Dexia. In prezent au mai ramas patru banci interesate de preluarea CEC si anume National Bank of Greece, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen.

Tot marti, Comisia de Privatizare a bancii romane a asigurat opinia publica ca procesul de privatizare a CEC va continua.