Romania este pe cale sa repete scandalul fregatelor la nivel aerian, prin cumpararea a cel putin 24 de avioane de vanatoare second-hand de tip F-16 de la armata belgiana sau de la cea israeliana, actiune care va incalca flgrant noile prevederi ale Uniunii Europene.

Firma israeliana Elbit Systems a castigat zeci de milioane de dolari din modernizarea, la Bacau, a zeci de avioane de vanatoare de tip MIG-21. De partea cealalta, statul roman a pierdut pe mai multe fronturi, dar cel financiar si pierderile umane sunt cele mai importante.

Puternic ancorat politic, ministrul roman al apararii, Teodor Atanasiu, s-a trezit vorbind, pe 4 iulie, de ziua Americii, despre preluarea de la armata belgiana a cel putin 24 avioane americane de vanatoare de tip F-16. Tranzactia ar urma sa fie una strict politica, fara nici un fel de legatura cu licitatiile transparente internationale.

“Pretul este unul politic, in conditiile in care urmarim sa colaboram cat mai sigur cu aliatii nostri”, sustine cu nonsalanta Atanasiu. Analistii militari sunt insa de parere ca gestul unui ministru care se foloseste de armata pentru a transmite mesaje politice nu face decat sa repete povestea achizitiei celor doua fregate militare de la armata britanica.

stirea a venit intr-un moment in care toata lumea se astepta ca Romania sa lanseze o licitatie internationala, pentru cumpararea a 48 de aeronave noi cu scopul de inlocuire a MIG-urilor 21.

si toate acestea in conditiile in care 22 din cele 25 de state membre UE au semnat recent un cod al achizitiei de armament si aparatura militara, prin care au acceptat sa posteze pe un site dedicat toate anunturile de licitatii. Ideea principala ar fi aceea ca sporirea competitiei si a transparentei va conduce la scaderea costurilor militare ale statelor membre.

Uniunea Europeana cheltuieste in jur de 180 miliarde de euro anual in acest domeniu. Romania neglijeaza acest fapt. Anuntul belgian nu este primul din aceasta poveste.

De curand, Conform publicatiei “Flight International” si contrar declaratiilor MApN, oficialitatile de la Tel-Aviv ar putea semna cu statul roman un contract de 200 milioane de dolari pentru cumpararea a 24 de avioane F 16.

Integral in Capital