Familia lui Fathi Taher, cel mai bogat afacerist arab din Romania (avere: 200 de milioane de euro), culege beneficiile unui tun imobiliar estimat la 10-15 milioane de euro.

Cu concursul oamenilor lui Gigi Becali si al controversatului primar al comunei Voluntari, Florentin Pandele, Taher a pus mana pe un teren de 4,5 ha, revendicat de 15 ani, a carui valoare a crescut odata cu piata.

„Proprietatea” lui Becali?

In coltul opus, cu un vraf de dosare in servieta, Nela Mihaila, o femeie de 60 de ani care locuieste intr-un apartament de bloc in Drumul Taberei, isi cauta, de 15 ani, dreptatea prin tribunalele, primariile si ministerele din Romania, cerand o bucata de pamant mostenita de la parinti, in comuna Voluntari.

Primaria Voluntari si Societatea Agro-Industriala Mogosoaia (SCAI), institutii responsabile legal pentru gestionarea pamantului, joaca ping-pong cu dosarul femeii, aruncand raspunderea de la una la alta. In acest moment, terenul apare pe numele lui Suzan Taher, fiica lui Fathi Taher.

Parcela este situata chiar in spatele depozitului „Excelent”, patronat de Fathi Taher. In urma cu cativa ani, pe terenul respectiv ar fi aparut o pancarta pe care scria „proprietatea lui Gigi Becali”. Cel putin asa sustine Nela Mihaila. Patronul de la Steaua este unul dintre apropiatii directorului de la SCAI, Teia Sponte.

Alternativa - groapa de gunoi

Membrii familiei Mihaila au facut, inca din 1991, primele demersuri pentru recuperarea terenului luat de comunisti in anii ‘50. S-au gandit ca e simplu, pentru ca la Giurgiu recuperasera un teren similar fara probleme.

Numai ca la Voluntari au avut o alta soarta. Familia Mihaila a reusit sa obtina un certificat de proprietate doar pentru o jumatate de hectar, alaturat celor 4,5 pe care nu le-a primit nici pana astazi.

Dupa ce au fost plimbati prin tribunale sapte ani, in 1998, SCAI Mogosoaia a instrainat terenul catre Suzan Taher. Parcela femeii a facut parte dintr-un lot de 16,68 hectare, care a constituit obiectul unui schimb intre Taher si SCAI.

Abia atunci a inceput adevarata aventura juridica a familiei Mihaila. Primaria din Voluntari i-a oferit ca alternativa doua hectare in groapa de gunoi a comunei Pipera si alte 2,5 hectare la marginea terenului agricol al comunei Voluntari - cu o valoare de doar cateva mii de euro pe hectar.

Femeia a refuzat si i-a chemat in justitie pe cei pe care-i invinovateste ca au privat-o de drepturile sale. La Judecatoria Judetului Ilfov au fost mai multe infatisari pana acum.

Paratii, adica IAS Mogosoaia, Primaria Voluntari si Ministerul Agriculturii nu s-au prezentat la niciuna dintre ele. Singurii care au motivat absenta au fost cei de la Ministerul Agriculturii, care au spus ca nu inteleg motivul pentru care au fost dati in judecata.

Terenul aruncat de la SCAI la primarie ajunge la Taher

Intre timp, procesul s-a mutat la Judecatoria Buftea, iar povestea s-a repetat: cinci infatisari, la care atat SCAI, cat si primaria au refuzat sa se prezinte.

Mai mult, potrivit Nelei Mihaila, au ignorat solicitarile instantei de a preciza cine este acum proprietarul terenului revendicat. Intr-o adresa pe care i-a trimis-o in 2005, SCAI sustine ca terenul a fost predat, inca din 1993, Comisiei Locale Voluntari de aplicare a Legii 18/1991 privind retrocedarea, care functioneaza in subordinea primariei.

Institutia condusa de Florentin Pandele s-a spalat insa, la randul sau, pe maini: in septembrie 2005 a anuntat-o pe Nela Mihaila ca vechiul amplasament al terenului nu mai este la dispozitia sa.

„Din evidentele noastre, aceasta suprafata de teren este parte dintr-o suprafata mai mare, care a facut obiectul unui schimb intre SCAI Mogosoaia si Taher Suzan, in suprafata totala de 16,68 ha”, afirma primaria.

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara ne-a trimis, la randul sau, o adresa in care afirma ca „terenul din spatele depozitului de ciocolata „Excelent”, este proprietatea lui Suzan Taher”. Contactat de EVZ, directorul SCAI, Teia Sponte, a refuzat sa dea vreo explicatie in legatura cu terenul.

„Sponte m-a refuzat”

EVZ: Ce ati facut ca sa va recuperati pamantul?

Nela Mihaila: Odata cu aparitia Legii 18, in 1991, care dispunea retrocedarea pamanturilor confiscate de comunisti am incercat, fara succes, sa-mi recuperez pamantul de la primarie.

Am vazut ca nu se intampla nimic si am mai facut un dosar cu toate actele care atestau proprietatea asupra terenului si am mers cu el la IAS Mogosoaia, unde era dat in arenda.

Ati discutat cu sefii SCAI?

M-am dus la domnul Teia Sponte, care era director al IAS-ului. Dupa ce i-am explicat care este situatia si i-am aratat actele, Sponte a spus ca nu poate sa-mi dea pamantul pentru ca sunt in litigiu cu fratii mei.

I-am spus ca asta este exclusiv problema mea si a familiei mele, nu are nicio legatura cu procesul retrocedarii. Atunci Sponte mi-a intors spatele si nu a mai vrut sa vorbeasca cu mine. A dat drumul la televizor.

Arhivele Ministerului Agriculturii raman ferecate

Desi reporterii EVZ au facut mai multe solicitari de acces la informatii, oficialii Ministerului Agriculturii au evitat sa lamureasca acest caz.

SCAI Mogosoaia a fost cumparata de la stat, in anul 2000, de asociatia salariatilor, condusa de Teia Sponte.

Privatizarea a fost gestionata de Fondul Proprietatii de Stat si de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei. E foarte posibil ca arhivele ministerului sa poata lamuri traseul terenului, dat fiind ca schimbarea proprietarului s-a produs pe vremea cand societatea era controlata de stat.

„Sa vina cu decizia si o primim cu sampanie!”

EVZ: Cum a ajuns Suzan Taher in posesia acestui teren?

Fathi Taher: In urma unui schimb cu SCAI Mogosoaia.

Dar acel teren era revendicat...

Interviu integral in EVZ