Prima etapa de munte a Turului (Cambo-les-Bains - Pau, 190.5km) s-a terminat cu victoria spaniolului Juan Miguel Mercado (Agritubel), care l-a intrecut pe ultimii metri ai cursei pe francezul Cyril Dessel (AG2R), dupa o lunga evadare la care au participat mai multi ciclisti.

Caravana Turului a avut de trecut astazi peste primele greutati: Col de Saudet si Col de Marie-Blanque. Maine se anunta o etapa mult mai dificila, cu sosire la altitudine...

Astazi in Turul Frantei a fost graba mare, prima evadare avand loc imediat dupa startul oficial atunci cand Hernandez (EUS) insotit de O’Grady (CSC), Calcagni (LIQ) si Vansummeren (DVL) au atacat plutonul, fara prea mare succes insa, acestia fiind ajunsi rapid. Desi au mai avut loc cateva incercari de evadare, nici una nu a avut sorti de izbanda.

Chavanel (COF), urmat de un grup numeros de ciclisti (nu mai putin de 16), a fost primul care a reusit sa-si creeze un avantaj rezonabil, la kilometrul 30 acesta avand 17'' fata de urmaritori si 30'' fata de pluton. Dupa numai 5 km insa Chavanel a fost prins, la fel ca si toate celelalte atacuri care au avut loc inainte de primun punct de sprint intermediar.

La kilometrul 40,5, 15 rutieri Voigt (CSC), Dessel (A2R), Posthuma (RAB), Steegmans (DVL), Bennati (LAM), Vasseur (QSI), Hushovd (C.A), Isasi si Landaluze (EUS), Moreni (COF), Rinero (SDV), Da Cruz (FDJ), Quinziato (LIQ), Sprick (BTL) si Mercado (AGR) reusisera sa obtina un avans de 15'' asupra plutonului. La kilometrul 44 avansul crescuse la 45''.

La prima si cea mai usoara catarare a zile Hushovd si Steegmans nu au mai putut tine pasul si au fost lasati in urma de evadati, care au ajuns in varf cu un avantaj de 1'25'' in fata plutonului, avantaj care a crescut constant, la kilometrul 64 inregistrandu-se deja 4'30''.

Plutonul a ajuns la baza Col de Soudet (catarare de categorie speciala), cu o intarziere de 9'25'' fata de cei 13 rutieri din fruntea cursei. Mercado, urmat de Dessel a atacat si in varful catararii punctele au fost adjudecat de Dessel, urmat de Mercado la 5'', Landaluze la 30'' si Rinero 50'', toti ceilalti ciclisti din evadare sosind la mai mult de un minut distanta.

Plutonul condus de T-Mobile a ajuns in varf la 9'50'' dupa Dessel, distanta marindu-se in valea dintre a 2-a si a 3-a catarare a zilei, la aproape 11'

Scenariul s-a repetat pe ultima catarare a zilei. Mercado a atacat cand mai erau 7 km din catarare si a fost imediat urmat de Dessel. In varf Dessel a trecut primul acumuland nu mai putin de 30 de puncte care l-au propulsat in fruntea clasamentului tricoului polka dot, care reacompenseaza cei mai buni cataratori ai turului.

El a fost urmat de Mercado, Landaluze si Rinero, plutonul sosind cu o intarziere de 9'10''.

Mercado si Dessel s-au desprins de ceea ce mai ramasese din grupul de evadati si au luat cursa pe cont propriu. Landaluze, sosit in varf la 25'' de cei doi, a incercat sa ii ajunga dar nu a reusit decat sa se apropie la 6'', cu 25 de kilometri inainte de final renuntand la urmarire. In acel moment plutonul se afla la 9'35'' in spate.

Mercado care a stat in trena lui Dessel pe ultimii kilometri ai cursei a trecut la conducere cu 300 de metri inainte de linia de sosire, intrecandu-l pe francez la sprint. Desi invins in etapa, Dessel a devenit noul lider al clasamentului general, datorita avansului mare fata de pluton si de fostul lider Honchar, sosit pe locul 56 in mijlocul plutonului, la 7'23'' dupa castigatorul cursei.

Dessel este de astazi si noul lider al clasamentului cataratorilor, dar datorita faptului ca in etapa de maine se va imbraca in galben, tricoul polka dot va fi purtat de colegul sau de evadare, Mercado, al 2-lea in acest clasament.

Absenta marilor favoriti, eliminati inainte de inceputul turului din cauza scandalurilor de dopaj sau retrasi din activitate (Lance Armstrong), a lasat deschisa lupta pentru invingatorul turului de anul acesta, nefiind exclusa aparitia unor surprize.

Clasament de etapa:

1 Juan Miguel MERCADO AGR ESP

2 Cyril DESSEL A2R FRA 00' 00"

3 Inigo LANDALUZE EUS ESP 00' 56"

4 Cristian MORENI COF ITA 02' 24"

5 Christophe RINERO SDV FRA 02' 25"

Clasament general:

1 Cyril DESSEL A2R FRA

2 Juan Miguel MERCADO AGR ESP 02' 34"

3 Serhiy HONCHAR TMO UKR 03' 45"

4 Cristian MORENI COF ITA 03' 51"

5 Floyd LANDIS PHO USA 04' 45"

Etapa de maine va fi aproape exclusiv montana si se va intinde pe o distanta de 206,5 km intre Tarbes si Val d'Aran. Sunt 4 catarari de gradul I si o catarare de categorie speciala, cu doar 2 puncte de sprint intermediar si fara sprint final avand in vedere ca linia de sosire va fi plasata in varful ultimei catarari a zilei.