Cei 200 de morti sfartecati de explozii in trenurile de navetisti atacate la Bombay, precum si cei 714 de raniti internati sunt victimele islamistilor din Casmir, a declarat pentru AP un oficial al politiei locale.

Potrivit acestuia, principala pista investigata de autoritati este cea a comiterii atentatelor de catre Lashkar-e-Tayyaba, poate cea mai faimoasa organizatie terorista a islamistilor din Casmir. Desi nimeni nu revendicase atacurile, pana ieri seara, modul de operare (opt explozii aproape simultane declansate de la distanta) indica implicarea acestei grupari, formata oficial in 1990.

Lashkar-e-Tayyaba nu are ca inamic declarat doar statul indian ca „ocupant” al Casmirului, ci si SUA si Israelul ca „principalele centre ale infidelilor” si are cel putin cateva mii de sustinatori in India, de regula musulmani saraci si analfabeti.

Nucleul organizatiei are la baza luptatori impotriva trupelor sovietice din Afganistan, iar in deceniul trecut s-a bucurat de finantare din Arabia Saudita si Pakistan. La cererea SUA, Pakistanul a interzis aceasta organizatie pe teritoriul sau, in 2002, dupa ce anterior serviciile sale secrete o sprijinisera.

Cu toate ca Lashkar-e-Tayyaba nu a recunoscut niciodata legaturile cu al-Qaida, din datele CIA, gruparea i-ar fi furnizat recruti lui Osama bin Laden si s-ar fi antrenat in aceleasi tabere din Afganistan ca acesta.

Integral in Gandul