Conflictul israeliano-palestinian isi are originile cu mult timp in urma, mai exact in 1948, anul de nastere al al statului Israel. In dorinta de a opri infiintarea unui stat evreu pe teritorii pe care le considerau ca fiind ale lor, cinci state arabe, inclusiv Libanul, au pornit o ofensiva armata ce viza distrugerea statului nou infiintat.

Razboiul astfel pornit a dat nastere unui val de mii de refugiati palestinieni, ce au gasit adapost in tarile arabe vecine. Din randul refugiatilor au luat nastere si o serie de organizatii para-militare ce planuiau pornirea unui razboi de guerilla.

Exodul palestinienilor

Mare parte a refugiatilor palestinieni s-au retras in Iordania si in nordul Libanului, la granita cu Israelul. Atacurile lansate de aici, de catre fortele de guerilla, impotriva unor tinte aflate pe teritoriul statului evreu au primit raspunsuri violente din partea armatei israeliene.

Riposta israeliana a fost cauza nemultumirii populatiei iordaniene, manifestata impotriva refugiatilor palestinieni, ce a dat nastere unui razboi civil in 1970.

In urma confruntarilor, populatia palestiniana care devenise tot mai numeroasa a fost din nou expulzata, refugiul fiind gasit in sudul Libanului.

Intra in scena Yasser Arafat

In anii ’60, pe teritoriul Libanului, a luat nastere si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), cel mai prolific lider avut fiind Yasser Arafat.

[c:1:d]OEP, alungata din Iordania si-a creat o retea de baze militare extrem de puternica in sudul Libanului, practic un stat in stat, supranumit FatahLand dupa numele factiunii al-Fatah, cea mai activa in cadrul OEP.

Raidurile intreprinse de OEP in teritoriile din sudul Israelului au avut doua efecte asupra Libanului.

Raspunsurile armate ale Israelului au provocat moartea a mii de libanezi precum si distrugerea infrastructurii locale. Al doilea efect, poate mai devastator, a constat in provocarea unui dezechilbriu intre libanezii crestini si afluxurile tot mai mari de refugiati musulmani.

In 1975 tensiunile au dat nastere unui razboi civil sangeros cu trei parti implicate: libanezii crestini contra libanezilor musulmani si membrii Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei.

In urma conflictelor interne, Armata libaneza si Guvernul au fost dizolvate, Siria luand decizia trimiterii unei numar de 40 de mii de militari pentru mentinerea pacii. In ciuda misunii de “pastrare a pacii”, sirienii s-au aliat cu membrii OEP si musulmanii libanezi.

In acest moment intra in scena Israelul, care se decide sa ajute pe toatre caile fortele libaneze crestine.

Pe tot parcursul razboiului civil, OEP nu a incetat sa continue incursiunile armate in nordul Israelului .

1978 este anul in care armatele Israelului decis sa ocupe sudul Libanului. 25 de mii de soldati evrei intra in Liban cu scopul declarat de a distruge OEP.

In incercarea Israelului de a decapita conducerea OEP, peste sase mii de case ale libanezilor au fost distruse, raidurile provocand aproximativ 2000 de morti in randul populatiei civile. Din punct de vedere tactic Israelul a fost infrant, retragerea trupelor OEP spre centrul Libanului impiedicand victoria evreilor.

Retragerea israeliana are loc in iunie 1978, controlul fiind cedat Armatei Libanului de Sud (ALS), condusa de maiorul Saad Haddad, un ofiter renegat din cadrul armatei libaneze care si-a infiintat propria-i militie.

Trupele ALS au continuat lupta cu brigazile lui Arafat insa o serie de rachete ale acestora au atins in continuare Israelul.

Israelul isi mentine trupe in Liban timp de 20 de ani

In 1982, Israelul invadeaza din nou Libanul mai ales in urma a doua atentate teroriste: aruncarea in aer a unui autobuz in Israel si tentativa de asasinat impotriva ambasadorului evreu in Marea Britanie, Shlomo Argov.

Invazia numita “Operatiunea Pace in Galileea” a condus trupele isrealiene pana in apropierea capitalei libaneze Beirut.

In urma luptelor, membri OEP au fost nevoiti sa paraseasca Libanul, insa trupele armatele israeliene au ramas in aceasta zona pana la semnare tratatului de retragere a fortelor, in anul 2000.

"Razboiul de sase zile"

De-a lungul vremii intre Israel si tarile arabe au existat nenumarate conflicte, unul dintre cele mai importante fiind supranumit “Razboiul de 6 zile”. In mai 1967 Egiptul si Siria au intreprins o serie de actiuni care au pus in garda autoritatile din Israel.

Presedintele egiptean, Nasser, a ordonat retragerea trupelor ONU, stationate la granita egipteano-israeliana, eliminandu-se astfel zona tampon ce conferea regiunii o oarecare stabilitate.

Peninsula Sinai

Pe 22 mai Egiptul anunta o blocada a tuturor importurilor si exporturilor israeliene situatie care ar fi putut arunca statul evreu in haos.

Aceste actiuni au fortat statul evreu la mobilizare militara. Pe data de 5 iunie 1967, Israelul decide sa atace Egiptul, Siria, Irakul si Iordania in aceeasi zi fortele armate israeliene reusind sa cucereasca Peninsula Sinai, teritoriu al egiptului.

Desfasurarea evenimentelor din 1967

18 mai: Radioul Vocea Arabilor anunta intentia statelor arabe de distrugerea a statului evreu. Presedintele egiptean Nasser insituie blocada asupra importurilor si exporturilor israeliene prin controlul total asupra accesului la Marea Rosie.

20 mai: Hafez el-Assad, ministrul apararii din Siria declara ca trupele sunt mobilizate pentru invadarea si alungarea evreilor din teritoriile arabe.

30 mai: Forte armate din Egipt, Iordania, Siria si Liban sunt postate de-a lungul granitelor cu Israelul.

31 mai: Presedintele irakian, Rahman Aref, anunta ca poporul sau “s-a saturat” de nedreptatile comise de Israel, si anunta intentia Irakului de a contribui la razboiul ce va sterge Israelul de pe harta.

4 Iunie: Armatele irakiene isi unesc fortele cu cele ale Egiptului

5 iunie: Este prima zi a poate celui ce a ramas cel mai scurt razboi din istorie. Israelul declanseaza o serie de raiduri aeriene, in mod simultan, asupra Egiptului, Siriei, Irakului si Iordaniei.

10 iunie: Razboiul se incheie. Timp de sase zile, armatele Israelului au reusit sa zdrobeasca ofensiva araba, preluand controlul asupra mai multor teritorii importante: Peninsula Sinai, Ierusalimul de est, Inaltimile Golan, Iudea si Samaria si Fasia Gaza.

Peninsula Sinai a fost redobandita de Egipt abia in anul 1978 in urma unui tratat de pace incheiat cu Israelul