Investitiile Romaniei in reconstructia Libanului se amana din cauza violentelor din Orientul Mijlociu, a declarat pentru HotNews.ro, analistul economic, Dan Constantin.

El aminteste ca Romania a fost printre putinele tari foste comuniste care au facut afaceri profitabile in zona de conflict, atat cu Israelul cat si cu tarile arabe dar, considera ca escaladarea violentelor in zona perturba relatia economica.

Referitor la deplasarea ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, in Liban pentru a promova produsele romanesti pe piata araba si de a arata disponibilitatea companiilor romanesti de a relua participarea la procesul de reconstructie si dezvoltare a Libanului, Dan Constantin spune ca vizita este una uzuala:

"Nu cred ca vor fi relatii dezvoltate spectaculos. Dar vizita ar putea viza dezghetarea industriei romanesti de aparare, care este intr-o serioasa lipsa de comenzi, dar exporturile trebuie facute la vedere", spune Dan Constantin.

Mai multe companii romanesti si-au exprimat dorinta de a participa la reconstructia Libanului, au existat discutii, inclusiv la nivel oficial, dar nu s-a intamplat nimic concret.

Totusi, analistul considera ca se vor intari investitiile libaneze in Romania pentru ca "banii fug de zonele de conflict" iar tara noastra este o piata foarte buna si cautata de investitorii din acea zona.