Romanul ramine un european atipic

de M.C.     HotNews.ro
Joi, 13 iulie 2006, 0:00

Documente:
Eurobarometru - principale concluzii
(13.07.2006) PDF

Nemultumit peste masura de prezent, insa optimist pe termen scurt, romanul a auzit de institutiile europene chiar daca nu stie prea bine cum functioneaza. In plus, pentru el Uniunea Europeana inseamna in primul rand libertate de circulatie, prosperitate, pace si democratie, reiese din ultimul Eurobarometru realizat la solicitarea Comisiei Europene.

Datele de anul acesta nu difera deloc de cele din 2005, asta in ciuda campaniilor de informare.

Conform Eurobarometrului, starea de spirit a romanilor la inceputul anului 2006 este foarte aproapiata de cea avuta cu un an inainte: nemultumire fata de prezent (56% dintre respondentii din Romania, fata de 18% in Uniunea Europeana), optimism moderat legat de viitorul apropiat (39%, comparativ cu 35% in UE) dar un optimism accentuat, prin raportare la situatia de peste cinci ani (52%, comparativ cu 40% in UE).

“Aceasta forma de raportare la realitate, pe care eu o denumesc optimism dinamic este specific numai romanilor”, a declarat profesorul Dumitru Sandu care a oferit o interpretare a datelor pentru Romania.

“Faptul ca romanii sunt nemultumiti in prezent, dar optimisti pe termen scurt reprezinta un potential de actiune, de dinamica sociala foarte mare care va putea fi exploatat numai daca si institutiile statului vor lucra foarte bine”.

Tot din Eurobarometru reiese ca, spre deosebire de locuitorii din statele membre ale UE, romanii sunt foarte increzatori in institutiile europene. In timp ce romanii au in proportie de 68% incredere in Uniune, cetatenii tarilor ce au aderat in 2004 au incredere doar in procent de 60%, in timp ce locuitorii Europei celor 15 au cel mai scazut nivel- 45%.

Raportul se schimba insa radical cind vine vorba de increderea in justitie. Romanii ramin in continuare mefienti fata de aceasta institutie (doar 34% au incredere), in timp europenii cred in proportie de 50%.
Conform sondajului, romanii sunt interesati in primul rand de temele economice - situatia economica, costul ridicat al vietii, somajul si infractionalitatea. Situatii similare se mai intalnesc in Bulgaria, Grecia, Portugalia sau Letonia, adica statele europene cu cel mai scazut nivel al PIB.

Informarea elementara a romanilor despre Uniunea Europeana se mentine la niveluri apropiate celor de anul trecut, mai exact sub 30%. Romanii, ca si restul europenilor, se informeaza despre UE mai ales de la televizor (peste 70%).

Spre deosebire insa de cetatenii UE, romanii se informeaza mai putin din presa (25% fata de 41% in Uniune) si doar in proportie de 15% de pe internet (fata de 46% in UE).

In schimb, romanii ramin printre cei mai religiosi europeni. Mai exact, prezenta saptaminala la serviciile religioase este in proportie de 22% in cazul nostru, comparativ cu 15% in Europa celor 15. In schimb, europenii din ultimul val al extinderii au un procent de 36%.

Barometrul este mult mai bogat in date statistice si implicit in concluzii si, conform insarcinatului cu afaceri al Delegatiei CE in Romania, Giorgio Ficarelli, va fi folosit la elaborarea unor noi strategii de comunicare cu cetatenii europeni.

“E mare nevoie de informatii si dezbateri in noile state membre ale UE sau in cele care urmeaza sa se alature, precum Romania. In acelasi timp, Barometrul arata ca aderarea Romaniei ar putea constitui si o infuzie de entuziasm si optimism, o gura de aer proaspat in aceasta etapa complexa a constructiei europene. Europa are si ea nevoie de Romania”, a declarat Giorgio Ficarelli.

Raportul national privind Romania face parte din cercetarea Eurobarometru care s-a desfasurat in perioada 27 martie-1 mai 2006 la nivelul celor 25 de state membre UE, plus Bulgaria, Croatia si Turcia. Au fost intervievati un numar de 1007 romani, fiind folosit un esantion reprezentativ la nivel national. Marja de eroare este de +/-3%.


84 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Romania, o gura de aer in UE (Joi, 13 iulie 2006, 17:45)

  Fiordean Dacian [anonim]

  Cred ca inaintea sondajelor legate de cata incredere au romanii in UE, institutiile europene, etc. ar fi util sa se stie exact cat de informati sunt romanii in legatura cu ce-s intrebati (sa enumere cateva capitale europene, institutii, tari membre, si cateva directii ale UE in politica sociala, economica, externa de ex). Dupa ce ne-am da seama cat de prost stam la informare, sondajul de sus devine caduc.
  Exista o chestie pe care comentariul sondajului o surprinde: romanii is interesati de costul vietii (normal) dar is necajiti ca e prea ridicat. In articol nu apare explicit, insa eu o-nteleg cam asa: viata e scumpa, nu ne descurcam, vrem sa fie mai ieftin, mai tarziu UE o sa fie devina c-o sa fie si mai scump. Increderea de-acum se va transforma in frustrare in cativa ani. In loc sa ne spunem: nu ne descurcam, ce putem face sa castigam bani ca sa iesim din rahat? o sa ne plangem mai tarziu ca nu facem fata in UE si era mai bine inainte, cand n-aveam da' era ieftin (si prost). Ar trebui sa incepem prin a ne informa, e capital. As zice ca e chiar mai important decat educatia (evident ca nu te poti informa - si mai ales folosi informatia - daca n-ai un anumit nivel de educatie).

  Sarac da' cinstit (stim noi ca cine), in loc de bogat si cinstit !
 • 0 (0 voturi)    
  EUROPA ? (Joi, 13 iulie 2006, 20:11)

  Igor C [anonim]

  Da , santem pe aceste locuri cu mult inainte de a se contura alte natii care se pretind a fi EUROPENE - . Eu mizez pe forta romanilor destepti si patrioti stabiliti in afara tarii lor..Romanii nu stiu , liderii nu i-au informat corect , la timp despre obligatii , abstinente la cele traditionale si dragi.; nu este posibila -inca 100 ani- realizarea unei uniuni de state care sa fie libere , egale si DEPENDENTE ,. UE se vrea o replica la USA. ;-acolo- natiunile nu erau entitati ; in Ameria de acum 200 ani , nu era un concept al statalitatii similar cu cel de astazi . Romanii tin la simbolurile lor - drapel, imn, moneda- pe care le considera unitare -orice dislocare in aceasta triada este simtita cu suspiciune . Romanii nu au fost suprinsi cand Franta -si numai s-a opus Constitutiei Europene si fratuzii fac parte din ginta latina. Stiu Fracezii ce noi nu am stiut atunci si nici acum . De ce atata abtinere in a se prezenta viitorul ? De fapt este vorba de o noua ordine economica si poltica in care bagheta sa nu fie decat in mana celor ce tin sa construiasaca o noua Europa. Si uniunea statala americana a fost constituita ca o replica la invazia europenilor; nici americanii poate nu au cunoscut aceasta fateta.Sa nu uitam ca cei de peste ocean au realizat acest fa. cu sprijinul europenilor. Se spune ca o Europa unita , in sensul mobil al conceptului- nu va fi viabila, de fapt nici posbila. .. A nu se uita ca in acest peisaj , rolul Romaniei este tot i esential. Cine stapaneste gurile Dunarii, dicteaza in Marea Neagra , pana in Suez si chiar peste Caspica. Se poate spune chiar ca in Romania se afla piatra unghiulara peste 30 % din planeta. In atare situatie, nimeni nu doreste o Romanie puternica independenta, suverana
 • 0 (0 voturi)    
  romanul european atipic (Vineri, 14 iulie 2006, 14:14)

  Gogu [anonim]

  Domnilor,
  raman surprins sa aflu ca s-au facut campanii de informare si atunci imi zic de ce bunica colegului meu persoana la 58 de ani nu stie mare lucru despre campaniile astea sau despre materialele publicate. Cred ca acelasi lucru se plica si pentru mine. Noroc cu internetul si STUDIUL INDIVIDUAL, dar sincer cultura romaneasca nu este sa se popularizeze decat daca este vorba de alegeri, altfel Dumnezeu cu mila...

  Cehia si Polonia au avut campanii mari cu toate categoriile de oameni ca sa inteleaga lumea pro si contra ce inseamna. la noi pe burta ca e apa mica... Ce vreti sa inteleaga altceva romanul decat ca putem sa circula fara viza si eterna democratie.....

  Guvernul, o adunatura de incompetenti care se dau mari europeni si ei de fapt sunt o gasca de balcanici neaosi.
 • 0 (0 voturi)    
  romanul european atipic (Vineri, 14 iulie 2006, 14:14)

  Gogu [anonim]

  Domnilor,
  raman surprins sa aflu ca s-au facut campanii de informare si atunci imi zic de ce bunica colegului meu persoana la 58 de ani nu stie mare lucru despre campaniile astea sau despre materialele publicate. Cred ca acelasi lucru se plica si pentru mine. Noroc cu internetul si STUDIUL INDIVIDUAL, dar sincer cultura romaneasca nu este sa se popularizeze decat daca este vorba de alegeri, altfel Dumnezeu cu mila...

  Cehia si Polonia au avut campanii mari cu toate categoriile de oameni ca sa inteleaga lumea pro si contra ce inseamna. la noi pe burta ca e apa mica... Ce vreti sa inteleaga altceva romanul decat ca putem sa circula fara viza si eterna democratie.....

  Guvernul, o adunatura de incompetenti care se dau mari europeni si ei de fapt sunt o gasca de balcanici neaosi.
 • 0 (0 voturi)    
  Informare?? (Vineri, 14 iulie 2006, 15:51)

  Costel [anonim]

  Personal n-am observat vreo campanie de informare. Cel putin aici in Cluj. La un moment dat existau in gara ceva afise cu reclame la cat de bine va fi in UE si un pupitru cu touchscreen la care se puteau juca cei care nu erau in mare graba sa prinda trenul. Cam atat.
  Iar informatiile contradictorii de la TV suna mai degraba a propaganda si anti-propaganda decat informatii solide, justificate si credibile. Cei care sunt pro (si profita de calitatea de formator/manipulator de opinie) dau exemple cu tarile care s-au integrat deja (evidenta aberatie) iar cei anti se dau peste cap sa inventeze scenarii apocaliptice.
  Va mira status-quo-ul ?
 • 0 (0 voturi)    
  romanul european atipic (Vineri, 14 iulie 2006, 18:12)

  paicutiu alin [anonim]

  Romanul european tipic este acela prezentat de Mircea Dinescu pe trenurile din jurul Bucurestiului si in reportajele lui Mitica Popescu in fresca lui intitulata: D'ale lui Mitica..
  Ce cunostinte are acest roman despre Uniunea Europeana va las pe voi sa trageti concluzia in tara aceasta, in care orice profesie incepe numai de la agent de vanzari (neaparat cu studii !!) in sus.
 • 0 (0 voturi)    
  Contradictie RO cu Ro (Sâmbătă, 15 iulie 2006, 2:13)

  Adrian B [anonim]

  stiti ce imi place ca din toate sondajele astea reiese ca romanii snt speciali .. atipici ... insa foarte multi cred ca noi ne credem speciali si ca e doar in mintea noastra .. suntem ca si restul tarilor nu ne deosebeste nimic


  se cam bat in cap aceste afirmatii
 • 0 (0 voturi)    
  forumul guvernului inchis!!! (Sâmbătă, 15 iulie 2006, 10:27)

  DAN ENE [anonim]

  Mesaj neonazist pe forumul Guvernului ???

  Forumul de discutii de pe site-ul Guvernului a fost inchis temporar dupa ce una dintre persoanele care au accesat pagina de Internet a introdus intr-un mesaj adresa unui site cu articole neonaziste.
  Mesajul a fost scos de pe site, iar forumul de discutii de pe pagina de Internet a Guvernului a fost oprit temporar. Forumul permite cetatenilor sa exprime puncte de vedere, opinii sau sugestii despre activitatea Executivului si sa adreseze intrebari autoritatilor.

  Pentru ca acest forum a fost adresat de zeci de mii de cetateni si continea subiectre vitale pentru societatea romaneasca precum reforma in domeniile justritiei si proprietatii, lupta impotriva coruptiei, reforma in sanatate si invatamant, stadiul aplicarii reformelor si pentru ca in ultimul timp au inceput sa apara comentarii nefavorabile la adresa guvernantilor a fost folosit motivul mesajelor antirasiste pentru a "suspenda temporar" acest forum repet folosit de mii de romani pentru informare necenzurata credem a stadiului aplicarii reformelor cerute de organismele europene
  Solicitam redeschiderea acestui forum util pentru societatea noastra tocmai in ideea probarii totalei transparente de catre guvernanti in actul de guvernare si totodata ca un instrument de ajutor al acestora in aflarea adevaratei situatii in aplicarea legilor reformei chiar rezultatele nu convin totdeauna
  Va multumim pentru gazduirea mesajului simsperam ca ne veti ajuta in campania de redeschidere a acestui forum cetatenesc!!

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version