A trecut un an de campanii de informare, si romanii tot nu si-au schimbat perceptiile despre Europa.

Aceasta ar fi principala concluzie a eurobarometrului prezentat ieri la sediul delegatiei Comisiei europene la Bucuresti. Rezultatele sale sunt aproape identice cu cele consemnate in 2005.

Idealismul este la ordinea zilei: cu mai putin de sase luni inainte de aderarea la Uniunea Europeana, care le va schimba vietile intr-un mod pe care ei de fapt nu-l cunosc, oamenii cred, in proportie de 50%, ca UE le va aduce prosperitate - de preferat miraculos si instantaneu, fara reforme dureroase.

Idealizarea viitorului comunitar al Romaniei nu poate fi inteleasa decat printr-o informare insuficienta asupra exigentelor anilor de tranzitie si prin exasperarea generata de sistemul autohton: 60% dintre cei chestionati de eurobarometru se declara nemultumiti de situatia lor actuala, iar din alte sondaje stim ca romanii sunt nemultumiti de guvern in proportie de 72%.

In mod paradoxal, este vorba chiar despre guvernul care a facut eforturi extraordinare pentru a apropia Romania de Europa; probabil chiar cel care va intra in istorie ca finalizator al aderarii noastre tardive la UE.

Romanii nu fac insa conexiunea intre aderare si pretul ei. Se intelege ca informarea a fost total ineficienta: campaniile mult laudate au fost formale si nu au ajuns pana in inima Romaniei profunde.

Este clar ca romanii traiesc inca, pentru cateva luni, visul prosperitatii europene. Realitatea este mult mai dura, de-a dreptul devastatoare. Potrivit unui studiu realizat de Vienna Institute si citat pe site-ul Bloombiz, romanii castiga de zece ori mai putin decat austriecii.

Faptul ca suntem cu 60% mai bine platiti ca bulgarii nu este nicio consolare. Ce vor face romanii, cu castigul lor atat de modest, anul viitor, cand preturile vor fi aliniate la cele comunitare? In acest moment in Austria salariul mediu lunar este de 2.654 euro, in Cehia si Ungaria de 600 de euro, iar in Romania abia daca depaseste 260 de euro.

Ritmul cresterii economice, desi alert, nu va putea rezolva problema peste noapte. Expertii de la Vienna Institute cred ca nivelul veniturilor din Romania va ajunge la actuala medie din Uniunea Europeana in 20-30 de ani.

Dar, ne intrebam, cat va fi peste 20 de ani salariul mediu in UE? Doar nu ne inchipuim ca va sta pe loc. Economia statelor avansate se va dezvolta tot mai intens, mai ales ca, dupa 1 ianuarie 2007, aproximativ 150.000 de romani si bulgari se vor repezi sa lucreze in statele avansate ale UE, contribuind la avantul lor economic prin pretul mic al fortei de munca oferite.

Degeaba vor tine austriecii piata muncii inchisa pana in 2011, chiar 2014, pentru romani si bulgari. Disparitia frontierelor va asigura accesul neingradit al romanilor la munca la negru din spatiul comunitar.

Intrebarile esentiale pe care ar trebui sa ni le punem, asadar, nu sunt cine este mai tare, Basescu sau Tariceanu, pe cine mai injura Ludovic Orban si cand vor avea loc alegerile anticipate, ci cu ce economie va intra Romania in UE?

Ce vom fi noi in Europa: furnizori de capsunari si menajere, de muncitori necalificati pentru santierele germane? Unde ne vom vinde produsele agricole si la ce pret?

Ce se va alege de intreprinderile romanesti pe care nu a mai vrut nimeni sa le cumpere - ca Roman si Tractorul? Cum vor rezista pensionarii la preturile aliniate la piata europeana?

Cu ce zestre pasesc in Europa tinerii nostri care s-au obisnuit de mici sa cumpere subiectele la examene si sa mituiasca profesori? Ce calificare le asigura infinitatea de universitati particulare care le inghit banii? Dar universitatile de stat?

Acestea sunt intrebarile pe care jurnalistii ar trebui sa le puna in talk-show-uri si interviuri, in loc sa hartuiasca un politician sau altul pentru ca nu se incadreaza in viziunea patronului trustului de media unde are nesansa sa fie invitat.

Dezbaterea publica din Romania nu reflecta prioritatile nationale; ea este prizoniera unor interese de grup si a mediocritatii generale care incepe sa-si puna amprenta tot mai pregnant asupra spatiului public romanesc. De fapt, dezbaterile nici nu intereseaza publicul larg, dupa cum se vede din ratingul scazut al oricarui subiect politic.

Cum intrebarile esentiale nu se pun, raspunsurile lipsesc. Iar natia, anesteziata de telenovele, isi poate permite sa viseze la Europa. Desteptarea va suna insa nemilos la 1 ianuarie 2007.