O circulara semnata de Doina Dascalu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a bagat spaima-n bugetari. Un sfert dintre ei ar trebui sa plece acasa pana la finalul acestui an.

Sefii ministerelor ar trebui sa decida ce posturi desfiinteaza, iar termenul de comunicare a acestor liste a fost stabilit pe 15 iulie, adica maine.

Nimeni nu stie a cui a fost ideea disponibilizarilor si daca s-a incercat doar o simulare menita sa puna la incercare nervii angajatilor de la stat. Vestea buna este ca guvernul nu recunoaste existenta documentului.

Ministerul Finantelor a refuzat orice comentariu, iar Doina Dascalu a plecat chiar de ieri in concediu, conform afirmatiilor angajatilor din propriul cabinet, lasand de izbeliste soarta a peste 250.000 din cei un milion de bugetari.

„Evaluare, dar sa stim si noi”

Surse din guvern sustin ca executivul nu stie nimic despre circulara aflata in posesia EVZ si ca Ministerul Finantelor ar fi raspuns ca aceasta nu exista.

Totusi, sursele citate au admis ca a existat o evaluare prezentata in guvern de Ministerul Finantelor Publice. In evaluare se estima ca, in 2007, procentul de 5,5% din PIB - limita agreata de UE pentru costurile cu salariile din sistemul bugetar - ar putea fi depasit. La momentul respectiv nu s-a stabilit nicio metoda de rezolvare a acestei situatii.

„Nu dam afara, ci angajam”

Circulara, semnata de secretarul de stat pentru politici bugetare, Doina Dascalu, a fost tinuta la secret de ministerele carora le-a fost destinata. Atat de secret insa, incat nici chiar ministrii nu stiau despre ce este vorba.

„Nu stiu de unde vine povestea asta. Nu cunosc nimic despre aceasta poveste. Poate are legatura cu discutiile care au fost lansate recent pe „debirocratizare” si descentralizare”, ne-a declarat Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii. Acesta a precizat ca in ministerul lui se vor face angajari si nicidecum disponibilizari.

Cum majoritatea ministerelor au comunicat fie ca nu au salariati de dat afara, fie au identificat prea putini, Ministerul Finantelor Publice a decis sa prelungeasca termenul de depunere a listelor de disponibilizati.

Articol integral in EVZ