Creditele s-ar putea ieftini odata cu dezvoltarea fondurilor de garantare si intrarea in vigoare a regulamentului Basel II, sustin reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

„Fondurile de garantare vor determina scaderea costurilor de finantare, atat pentru institutiile de credit, cat si pentru beneficiari”, a precizat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, cu ocazia unui seminar economic organizat de Finmedia.

Explicatia consta in faptul ca bancherii isi vor diminua volumul provizioanelor pentru ca bonitatea clientului va fi inlocuita cu cea a garantului, respectiv a Fondului de garantare. Totodata, oficialul BNR sustine ca in baza acestor garantii oferite de fonduri se vor reduce si cerintele de capital ale institutiilor de credit.

Spre deosebire de reprezentantii Bancii Centrale, bancherii considera ca un prim efect al dezvoltarii Fondurilor de garantare va fi usurarea accesului la finantare, reducerea costurilor trecand pe planul doi. „Accesul la creditare va fi mai facil. De-abia apoi putem vorbi de micsorarea costurilor”, ne-a declarat Rasvan Radu, presedinte UniCredit.

„Se extinde aria de creditare catre un segment mai mare, care nu are acces in momentul de fata la imprumuturi. Este vorba de societatile mici sau care sunt la inceput si nu au garantiile necesare”, spune si Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank.

Acesta a mai subliniat faptul ca, pana in prezent, bancile nu au avut relatii cu aceste fonduri, datorita faptului ca beneficiarii creditelor au oferit garantii suficiente.

Articol integral in Gandul