Conflictul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si ministrul Justitiei, Monica Macovei - membru de drept al CSM, la randul sau - a atins ieri punctul culminant, fiind evident pentru toata lumea ca este vorba de o situatie ireconciliabila.

Practic, sedinta de ieri - care s-a intins, ca de obicei, pe parcursul a mai multe ore - a fost un lung sir de acuzatii reciproce. S-ar putea spune ca samanta de scandal a fost aruncata chiar de Monica Macovei care a readus in discutie posibilele incompatibilitati dintre calitatea de sefi de instante a unor membri CSM si cea de membri CSM, ce au fost alesi chiar de colegii lor.

Ministrul Justitiei nu a invocat ca argument legea - care este de partea membrilor CSM - ci recomandarile Comisiei Europene, organism care si-a format opinia, dupa cum se stie, doar din raportarile oficiale facute de Ministerul Justitiei.

Totodata, Macovei a dorit sa discute “to do list “-ul de dupa Raportul de monitorizare din luna mai, problema care insa fusese deja discutata in sedinta CSM din data de 15 iunie a.c.

Tonul agresiv al ministrului Justitiei, care a catalogat anumite puncte de vedere drept o “atitudine jalnica”, a primit replici pe masura. Cel mai vehement oponent a fost presedintele Curtii de Apel Bucuresti, judecatorul Dan Lupascu, al carui nume este vehiculat drept posibil inlocuitor al Monicai Macovei la conducerea Ministerului Justitiei.

Acesta a declarat ca va lua o hotarare in ceea ce priveste functia pentru care va opta - cea de presedinte de instanta sau de membru CSM - abia dupa ce Macovei isi va da demisia. Dan Lupascu a mai vorbit despre “procesul de telereforma “ si despre faptul ca ministrul Justitiei are “idei putine, dar fixe”.

Punctul pe “i” l-a pus insa vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Lidia Barbulescu, care a aratat ca opinia gresita pe care Comisia Europeana si-a facut-o in legatura cu situatia din CSM se datoreaza exclusiv ministrului Macovei, care induce in eroare oficialii europeni.

Articol integral in Gandul