Lordul Michael Levy, colaborator apropiat al premierului britanic Tony Blair, in sarcina caruia intra strangerea de fonduri pentru Partidul Laburist de guvernamant, s-a aflat scurt timp in stare de arest, fiind eliberat pe cautiune, situatie care il pune pe seful guvernului intr-o postura extrem de neplacuta.

Arestarea a avut loc in contextul anchetei declansate de Scotland Yard in luna martie, in problema finantarii partidelor politice si a eventualelor incalcari ale unei legi din 1925 asupra abuzurilor privind acordarea de titluri onorifice.

Scandalul a pornit de la dezvaluirile ca patru importanti oameni de afaceri care au acordat anul trecut imprumuturi secrete Partidului Laburist au fost, ulterior, propusi de premier sa devina membri ai Camerei Lorzilor. Legea electorala prevede ca partidele sunt obligate sa declare donatiile primite, dar nu pomeneste nimic despre imprumuturi. Or, prin formula abila a "imprumuturilor" legea este astfel ocolita.

Downing Street 10 refuza sa faca orice comentariu

Levy - care, pe langa rolul care ii revine in colectarea de fonduri pentru partid, ceea ce i-a atras porecla de "lordul Bancomat", este trimis special al lui Blair in Orientul Mijlociu si in plus... partener la tenis al premierului - a negat categoric ca ar fi comis vreo neregula si s-a declarat gata sa coopereze cu politia.

Purtatorul de cuvant al premierului a refuzat sa faca orice fel de comentariu, motivand ca arestarea lui Levy este o chestiune de partid, si nu guvernamentala.

Articol integral in Adevarul