Lichidatorul judiciar, avocat Gh. Piperea, desemnat de judecatorul sindic sa lichideze societatea Reconversia SA, detinuta in proportie de 80% de Dinel Staicu, a afirmat, joi sera, la Ora de Stiri de pe TVR2, ca la SIF Oltenia sunt actionari fictivi care detin 6,5 milioane de actiuni din totalul de 580 de milioane (1,2% din capital).

Piperea sustine ca, in mai si iunie 2000, in 12 tranzactii derulate pe durata a 3 zile, 6,5 milioane de actiuni SIF au fost vandute de catre 7 societati controlate de Dinel Staicu, actualmente presedinte al CA SIF Oltenia. Aceste 7 societati fusesera radiate in 2000 ca urmare a fuziunii prin absorbtie, societatea rezultanta fiind Reconversia SA, aflata acum in faliment.

Cele sapte entitati apar in mod inexplicabil, spune Piperea, pe 2 listinguri din 2001 si 2004 ale actionarilor SIF, ca fiind in continuare detinatoare de actiuni. Din verificarile lichidatorului judiciar a reiesit ca tranzactiile din 2000 nu apar pe sumarul pus la dispozitie de Bursa de Valori Bucuresti.

Piperea sustine ca, in urma acestor descoperiri, este posibil ca Dinel Staicu sa fi depasit pragul maxim de 1%, permis de SIF-uri, fara ca aceasta detinere sa fie raportata. In replica, Teodor Buzatu, membru al CA SIF Oltenia, a spus ca nu este o problema a societatii ci a Regisco si a Bursei, intrucat adunarile generale al actionarilor se fac pe baza listelor puse la dispozitie de catre Regisco.

Buzatu a afirmat ca nu are cunostinta de aceasta situatie semnalata de lichidator, dar a recunoscut ca este o problema grava care urmeaza a fi verificata.Vicepresedintele Asociatiei Nationale de Protectie a Investitorilor (ANPI), Mihai Iordache, a afirmat in "Ora de Stiri" ca, din informatiile primite de la alte persoane din interiorul SIF-urilor, ar mai exista astfel de cazuri in care

societati radiate continua sa fie actionari sau care solicita plata dividendelor in contul unor persoane fizice in locul celor juridice, evitand astfel inregistrarile contabile.