In emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, presedintele Societatii Academice din Romania, Alina Mungiu-Pippidi, a afirmat ca si sefii institutelor de sondare a opiniei publice ar trebui verificati de catre CNSAS.

In plus, Alina Mungiu-Pippidi a adaugat ca exista un demers al “Coalitiei pentru o guvernare curata” care ii priveste pe rectori, decani, sefi de catedra, membrii Academiei Romane si pe cei ai comisiilor de acreditare a universitatilor private ale caror dosare ar trebui studiate.

Motivatia acestei initiative este ca toti cei sus-mentionati sunt “formatori profesionali” care sunt platiti sa modeleze generatii.

Cu toate acestea, Alina Mungiu-Pippidi sustine ca sunt categorii “la care CNSAS trebuie sa-si faca treaba” si ca, prin urmare, sa-si creeze “un mecanism legal care sa functioneze ca un ceas”.

“Eu pot sa va spun ca si astazi sunt oameni pe care noi le-am pus pe lista neagra la “Coalitia pentru un parlament curat” si pe care CNSAS nu i-a rezolvat nici azi.

Deci, mie mi se pare, totusi ca este salutar sa ne uitam si in presa si in societatea civila, si incercam de mult timp sa facem asta, dar nu as vrea ca din cauza ca ii coplesim noi cu sute de nume, iarasi sa nu primim datoriile vechi de la CNSAS de la alegerile din anul 2004 pe care inca nu le-am primit, sau diplomatii sau magistratii sau alti oameni care sunt mult mai importanti”, a declarat alina Mungiu-Pippidi.

Presedintele SAR a considera ca “nu se poate face o lista ideala cu care sa fim toti de acord, asa ca, pana la urma, e mai bine sa fie mai multi oameni pe lista decat mai putini.” Cu toate acestea, Alina Mungiu-Pippidi sustine ca vom avea multe surprize “la diversi oameni”.

Prezent in aceeasi emsiune, jurnalistul Victor Roncea a afirmat ca lista se poate completa in permanenta. El a adaugat ca “din Israel, mi-au venit doua propuneri, Max Banus si Nestor Rates, din vechea garda”.