Etapa a avut 2 evadari majore, una in prima parte si cea de-a 2-a pe ultimii 100 de kilometri. Popovych a reusit sa se impuna in urma acestei ultime evadari dupa ce a reusit sa se desprinda de colegii sai de evadare cand mai erau 3 kilometri pana la sosire.

Un finis palpitant a asigurat frumusetea etapei de astazi, care nu a mai avut dramatismul din ziua precedenta cand rutierii au dat piept cu muntele.

Prima evadare importanta a etapei l-a avut in prim plan le Le Mevel (C.A.) care a fost insotit de nelipsitul Voigt (CSC) precum si de alti 13 ciclisti, printre care si sprinterii turului, McEwen (DVL), Bennati (LAM) sau Boonen (QSI). Evadatii au ajuns la un avans maxim de 30'' in fata plutonului, fiind prinsi inainte de prima catarare.

Pe Col des Ares, Hincapie (DSC), Voigt (CSC), Bennati (LAM) si Pereiro (CEI) au atacat fiind urmariti de un grup mai mare de rutieri, printre care si Rasmussen (RAB) care a reusit sa treaca primul punctul de catarare. Imediat in fata s-a cristalizat un grup de 15 ciclisti care aveau un avantaj de 45'' la kilometrul 43 fata de plutonul la conducerea caruia se aflau cei de la Davitamon-Lotto.

Castiagtor in Il Giro, Salvoldelli (DSC) s-a vazut nevoit sa abandoneze la kilometrul 42. Viteza medie in prima ora a cursei a fost de 46 km/ora. A 2-a catarare a zilei a fost castigata de Millar, spaniolul fiind urmat de Rasmussen si Pereiro. Cei 15 din frunte au avut un avans maxim de 1'10'' la kilometrul 60.

Evadatii au mai pierdut 6 ciclisti la la kilometrul 70 dar Hincapie, Voigt, Guerini, Goubert, Bennati, Verdugo, Moncoutie, Millar si Albasini au continuat sa conduca cursa.. Intre timp in pluton cei de la Davitamon Lotto au trecut la trena, urmati de Bouygues si Milram.

Albasini a atacat la kilometrul 86 fiind urmarit de Hincapie, Voigt, Moncoutie si Goubert, restul evadatilor fiind ajunsi la kilometrul 88. Evdarea s-a incheiat la kilometrul 94. Rutierii au continuat sa mentina un ritm ridicat, viteza medie in a 2-a ora fiind de 47,2 km/ora.

La kilometrul 98, 4 ciclisti, Freire, Ballan, Popovych si Le Mevel au atacat, dupa numai 4 km ei avnd un avans de 30''. McEwen a incercat sa-i urmareasca dar s-a oprit dupa o discutie cu Evans, colegul sau de la Davitamon Lotto si americanul Landis (PHO), purtatorul tricoului galben.

Probabil ca cei 4 nu erau considerati a fi o amenintare serioasa pentru partea superioara a clasamentului general, cel mai bine clasat fiind ucraineanul Popovych, tricoul alb de anul trecut, la 9 minute fata de locul 1. Avansul a crescut constant la kilometrul 126 inregistrandu-se o diferenta de 3'55''. Clasamentul pe a 3-a catarare a zilei a fost Le Mevel, Freire si Popovych.

La kilometrul 140 cei 4 erau la 4'10'' in fata plutonului. La sprintul de la Mirepoix s-a impus cum era de asteptat Freire, urmat de Ballan si Le Mevel.

Milram si Phonak colaborau la trena plutonului cu 40 de km inainte de finis. Cand mai erau 25 de kilometri din etapa plutonul avea o intarziere de 4'40''fata de cei 4 si in curand a devenit clar ca finisul nu se va termina cu un sprint de pluton. Finalul a fost incendiar cu Popovych atacand constant grupul de evadati.

La primul astfel de atac, speranta francezilor pentru o victorie de etapa de Ziua Ntionala, a ramas in urma. Popovych a continuat sa atace cu Ballan incercand sa-l aduca inapoi la ordine si Freire conservandu-si energia in spatele celor 2. Intr-un final, cu 3 km inainte de linia de sosire, ucraineanul a reusit sa se desprinda decisiv si a castigat etapa.

Pe locurile urmatoare au sosit Ballan, Freire si Le Mevel. Plutonul a sosit la 4'25'' dupa cei 4.

Dupa etapa de astazi, americanul Landis de la Phonak ramane in galben in timp ce Popovych avanseaza pana pe pozitia a 10-a in clasamentul general.

Clasament de etapa:

1 Yaroslav POPOVYCH DSC UKR

2 Alessandro BALLAN LAM ITA 00' 27"

3 Oscar FREIRE RAB ESP 00' 29"

4 Christophe LE MEVEL C.A FRA 00' 35"

5 Tom BOONEN QSI BEL 04' 25"

Clasament general:

1 Floyd LANDIS PHO USA

2 Cyril DESSEL A2R FRA 00' 08"

3 Denis MENCHOV RAB RUS 01' 01"

4 Cadel EVANS DVL AUS 01' 17"

5 Carlos SASTRE CSC ESP 01' 52"

Etapa de maine va avea 230 de kilometri intre Beziers si Montelimar si va programa 5 catarari de gradul 4 si 2 puncte de sprint intermediar.