Decizia ANRC de a impune scaderea tarifelor de interconectare intre operatorii de telefonie mobila a declansat o adevarat furtuna pe piata interna. Daca Zapp si Cosmote nu s-au aratat foarte deranjate de aceasta masura, Vodafone si Orange au contestat-o vehement.

Pentru Vodafone, reducerea cu aproape 40% a tarifelor pina in 2009 este inacceptabila, si gigantul telecomunicatiilor ameninta ca va tiri ANRC in judecata. Dar si Autoritatea joaca tare, anunta ca ar putea aplica o amenda de 5% din cifra de afaceri a Vodafone Romania din cauza ca operatorul nu ar fi furnizat modelul de calculatie a costurilor.

Razboiul se afla abia la inceput, si nu este exclus ca saptaminile ce urmeaza sa apara replieri si schimbari radicale de pozitii. Cert este ca, daca decizia ANRC va intra in practica, Vodafone va pierde bani frumosi din scaderea tarifelor.

Intre timp insa, operatorii nu stau cu miinile in sin. Cosmote , intrata in topul celor mai performante companii IT&C din lume, mai lanseaza o super-oferta, propunind cel mai mic tarif unic de roaming, iar Orange „se da” la mediul de afaceri, cu o oferta dedicata. Si Romtelecom vine cu schimbari, crescind preturile la abonamente si scazind tarifele convorbirilor.

Pe plan european sint la moda amenzile, cu Microsoft cap de lista. Compania lui Bill Gates va plati 300 de milioane de euro pentru nerespectarea legislatiei UE, si acesta ar putea fi doar inceputul.