Documentul adoptat duminica la Sankt Petersburg de liderii din cele mai dezvoltate state cere eliberarea militarilor israelieni rapiti, incetarea atacurilor asupra Israelului si a actiunilor militare israeliene.

Inaintea inceperii lucrarilor, presedintele american si-a reafirmat sprijinul fata de Israel, sustinand ca are dreptul la legitima aparare. Atat Bush, cat si ceilalti lideri, si-au anuntat intentia de a gasi o solutie pentru solutionarea conflictului.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat ca liderii G-8, au transmis un „mesaj puternic, cu un continut politic clar” crizei din Orientul Mijlociu, informeaza Associated Press.

Potrivit lui Merkel, in declaratia comuna, liderii G8 isi exprima sprijinul fata de guvernul libanez "pentru afirmarea autoritatii si suveranitatii sale pe ansamblul teritoriului tarii".

"Aceasta consta in desfasurarea armatei libaneze in intreaga tara, indeosebi in sud, si dezarmarea militiilor", se arata in documentul citat de agentiile internationale de presa.

Declaratia G-8 referitoare la situatia din Orientul Mijlociu noteaza ca "prioritatea cea mai urgenta este crearea conditiilor pentru o incetare durabila a violentelor" si evoca cinci conditii in acest sens - revenirea soldatilor israelieni rapiti in Gaza si Liban, oprirea bombardamentelor pe teritoriul israelian, incetarea operatiunilor militare israeliene, retragerea rapida a fortelor

israeliene din Gaza si, in fine, eliberarea ministrilor si parlamentarilor palestinieni arestati".

Documentul precizeaza ca liderii G-8 recunosc dreptul Israelului la autoaparare, cerandu-i insa totodata sa "dea dovada de retinere", mentioneaza Reuters.

G-8 se exprima in acelasi timp in favoarea examinarii de catre "Consiliul de Securitate a ONU a posibilitatii unei prezente internationale de securitate si observare".

Presedintele francez, Jacques Chirac, a cerut "dezarmarea tuturor militiilor" din Liban, in cel mai scurt termen, pentru rezolvarea durabila a actualei crize din Orientul Mijlociu, relateaza AFP.

Intr-o conferinta de presa sustinuta la Sankt Petersburg, Chirac a apreciat drept "indispensabil" ca presiunile internationale sa se concentreze asupra aplicarii integrale a Rezolutiei 1.559 a Consiliului de Securitate al ONU.

Acest lucru implica "dezarmarea tuturor militiilor" libaneze si reinstaurarea "autoritatii guvernului democratic libanez asupra intregului teritoriu al tarii (...) in cel mai scurt termen", a spus el.