Consiliul Concurentei si-a dat acordul de principiu pentru stergerea datoriilor Temoelectrica iar o delegatie romaneasca se va deplasa la Bruxelles, la 27 iulie, pentru a informa detaliat autoritatile europene, a declarat duminica ministrul Economiei, Codrut Seres.

"Notificarea privind stergerea datoriilor Termoelectrica a fost trimisa la Bruxelles in urma cu circa doua saptamani. Mai multe detalii asupra acestei probleme voi putea oferi dupa 27 iulie", a afirmat Seres.

Ministerul Economiei a propus stergerea datoriilor istorice ale Termoelectrica, in valoare de circa 1,2 miliarde de euro, ca parte a proiectului de restructurare a sistemului energetic national. Programul prevede combinarea capacitatilor de productie cu costuri ridicate, de genul termocentralelor, cu cele care au costuri competitive, cum sunt hidrocentralele.

Seres a apreciat, recent, ca stergerea datoriilor este justificata, intrucat Termoelectrica a inregistrat pierderi din cauza unor costuri nerecunoscute si nu ca efect al unui management defectuos.

Institutul de Studii si Proiectari Energetice a elaborat mai multe variante de restructurare, printre care si unele privind fuziunea Termoelectrica - Hidroelectrica, care vor fi prezentate si la la Bruxelles, a precizat duminica Seres.

Ministrul Economiei a precizat ca Transelectrica, dispecerul sistemului energetic national, pregateste un caiet de sarcini pentru selectarea unui consultant, care va elabora o analiza a pietei nationale de energie, vizprivind producatorii viabili si cei care ar trebui sa fie restructurati.

"Consultantul ne va oferi o imagine privind viitorul producatorilor romani de energie, a celor care sunt de perspectiva si dupa 2007. Speram ca in luna noiembrie, acest proiect sa fie gata", a conchis Seres.