Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca "la MAE, cei care ar trebui sa construiasca politica externa se ascund" si a catalogat drept "jenanta" prestatia ambasadorului Romaniei la Beirut in privinta repatrierii romanilor din Liban.

Diaconescu a spus ca este "jenanta" prestatia ambasadorului Romaniei din Liban, care "alearga" dupa autobuze pentru romanii care vor sa paraseasca aceasta tara.

"Uniunea Europeana a exprimat inca de sambata un punct de vedere politic fata de escaladarea conflictului din orientul Mijlociu. O reactie minimala trebuia luata la Bucuresti", a mai spus purtarorul de cuvant al PSD, referindu-se la "lipsa de profesionalism" din Ministerul roman de Externe.

In opinia lui Diaconescu, MAE se confrunta cu o lipsa de expertiza in ceea ce priveste gestionarea situatiilor de criza, desi in zona situatia este conflictuala de multi ani.

Numarul romanilor care au adresat cereri pentru evacuarea din Liban a ajuns, duminica, la 330, repatrierea acestora urmand sa inceapa luni, au declarat pentru MEDIAFAX surse diplomatice.

Conform surselor citate, deocamdata nu s-au stabilit toate detaliile cu privire la modul de repatriere a cetatenilor romani care au solicitat sprijin Ambasadei Romaniei la Beirut pentru evacuarea din Liban. Detaliile repatrierea vor fi definitivate in cursul zilei de duminica, iar luni va incepe repatrierea cetatenilor romani care vor sa paraseasca Libanul, au precizat aceleasi surse.

Ambasada Romaniei la Beirut face eforturi pentru inchirierea de mijloace de transport in vederea scoaterii romanilor din Liban. In paralel, Ministerul de Externe a avut contacte bilaterale cu autoritatile siriene pentru facilitarea obtinerii de vize pentru tranzitarea acestei tari de catre cetatenii romani.