Romanii au un comportament atipic fata de majoritatea europenilor atunci cand au parte de o majorare a veniturilor. Astfel, in timp ce tendinta generala este ca o crestere a salariului sa fie insotita si de o majorare a economiilor, romanii reactioneaza prin cheltuieli tot mai mari la o crestere cu o unitate a veniturilor, se arata intr-un studiu al BNR.

Altfel spus, daca veniturile cresc, sa zicem, cu 2 milioane de lei lunar, cheltuielile cresc cu peste 2 milioane de lei, diferenta fiind acoperita din imprumuturi.

Asteptarile optimiste in ce priveste viitorul, nivelul redus al veniturilor in Romania comparativ cu celelalte tari europene, dar si randamentele reduse pe care le ofera instrumentele de economisire la care pot apela romanii sunt cateva explicatii ale acestui comportament.

Chiar daca isi gaseste justificare, un astfel de comportament poate avea, pe termen lung, efecte negative asupra stabilitatii financiare generale. Astfel, cresterea cheltuielilor va pune o presiune si mai mare asupra consumului si a ratei inflatiei, indicatori aflati deja la cote de alarma.

Articol integral in Gandul