• 1. Francois Weyergans
    Trei zile cu mama


    Laureat al premiului Goncourt 2005, cind a fost preferat lui Michel Houellebecq.
    Un roman in care Francois Weyergans incearca sa-i aduca un omagiu mamei sale, dar si sa-si reconstituie propria copilarie.

    Numai ca, in cuprinsul cartii, autorul devine naratorul Weyergraf, care isi inventeaza, la rindul sau, un Graffenberg, care va inventa un Weyerstein, fiecare comunicindu-i celuilalt una dintre cele mai neplacute experiente traite de un scriitor: blocajul creator, neputinta creatoare, angoasa, incremenirea in proiect.

    Multiplicind la nesfirsit vocile narative, ca intr-un joc de oglinzi, Weyergans-autorul dezvaluie, de fapt, omul din spatele mastilor succesive pe care le adopta. Carte in carte, o poveste in alta poveste, un caleidoscop din care cititorul isi poate reconstitui singur romanul preferat.

    Om de litere, de imagine si de teatru, Francois Weyergans s-a nascut in 1941, la Bruxelles. Asemenea tatalui sau, el insusi prozator, eseist, critic literar si de film (al carui portret il regasim in romanul lui Weyergans din 1997, Franz si Francois), incepe sa publice, inca din adolescenta, articole de critica cinematografica.

    In 1961, la doar douazeci de ani, realizeaza primul sau film (despre Maurice Bejart, care-i va ramine prieten si ii va servi ulterior drept sursa de inspiratie pentru Je t’aime tu danses).

    Dupa o serie de documentare si citeva lungmetraje, se lanseaza in literatura; primul sau roman, Le pitre (1973), o relatare jucaus-sarcastica a propriei sale experiente ca pacient al celebrului psihanalist Jacques Lacan, este distins cu premiul Roger Nimier.

    In 1979, 1980 si 1981 publica, intr-o succesiune rapida, alte trei romane; ultimul dintre acestea, Macaire le copte, este nominalizat atit la premiul Goncourt, cit si la Renaudot si obtine, in Belgia, premiul Rossel.

    In ultimii 15 ani, i-au aparut nu mai putin de noua romane, printre care Le radeau de la meduse (1983, Prix meridien des quatre jurys), Je suis ecrivain (1989), La demence du boxeur (1992, Prix Renaudot), Salome (scris in 1969, dar publicat abia in 2005).


  • 2. Bret Easton Ellis
    Lunar Park


    Bret Easton Ellis este autorul celebrului American Psycho (Polirom, 2005), roman-cult al anilor ’90 si, in acelasi timp, una dintre cele mai controversate carti din intreaga literatura contemporana, pentru care, in opinia criticilor, America nu-l va uita - nici ierta - vreodata.
    Romanul este construit in jurul unui personaj-narator numit Bret Easton Ellis, prilej pentru autor de a-si fictionaliza propria viata.

    Bret-personajul este un romancier cu mare succes la public, o adevarata celebritate literara, atit de bogat si rasfatat de soarta, de mass-media si de fani, incit singurele lui griji sint in ce bar exclusivist sa organizeze urmatorul chef monstru sau care dealer poate sa-i faca rost de cocaina pura.

    La un moment dat insa, lucrurile par sa scape de sub control si Bret isi da seama ca are nevoie sa lase in urma acest stil de viata autodistructiv; se insoara cu o actrita de serie B, cu care are deja un fiu, se muta in suburbie si incepe sa scrie un nou roman, cind se declanseaza o serie de evenimente socante si inexplicabile: casa ii este bintuita de spirite amenintatoare, un criminal pune in

    scena intriga din American Psycho, iar in oras dispar tot mai multi baieti de virsta fiului sau. Romancierul simte ca un mare pericol se va abate asupra familiei lui, cu toate ca sotia, psihiatrii si politistii sint convinsi ca temerile sale sint doar iluzii alimentate de grandomanie si consumul de droguri.

    Ca toate romanele lui Bret Easton Ellis, Lunar Park este o carte violenta, alerta, captivanta, strabatuta pe alocuri de un surprinzator lirism si facind dovada unui talent narativ absolut remarcabil.

    Nascut in 1964 la Los Angeles, Bret Easton Ellis a cunoscut succesul inca de la debut, cu romanul Mai putin decit zero (1985), scris pe cind studia la Bennington College, in Vermont. In 1987, publica al doilea roman, Regulile atractiei, urmat de volumul de povestiri Informatorii (1994) si romanul Glamorama (1999).


  • 3. Mihai Eminescu
    Opera poetica


    Opera poetica a lui Mihai Eminescu, in aceasta a doua editie, ingrijita de profesorul Dumitru Irimia, isi propune sa ofere posibilitatea cunoasterii indeaproape a trei momente fundamentale ale intrarii poeziei lui Mihai Eminescu in constiinta cititorului roman: mai intii, revista Familia; apoi, editia Maiorescu (care isi asuma si momentul Convorbiri literare); in fine, editia Perpessicius,

    acestea reprezentind tot atitea perspective ale modului de a privi creatia poetica eminesciana, considerata in sine si in istoria poeziei romanesti. Fara sa cuprinda intreaga creatie poetica a lui Eminescu, editia prezenta poate da o imagine a universului semantic si a structurilor de limbaj prin care aceasta lume de sensuri s-a intemeiat si se desfasoara in permanenta.

    Din cuprins:
    Antume • Traduceri • Postume • Poeme originale de inspiratie folclorica • Traduceri


  • 4. Michel Deydier-Bastide
    Manual de masaj traditional chinez


    Metoda de ameliorare si intretinere a sanatatii utilizata de aproape o treime din populatia planetei, masajul traditional chinez isi gaseste din ce in ce mai mult locul si printre practicile medicale occidentale.

    Acest tip de masaj reda mobilitatea, amelioreaza circulatia energiei si este o solutie eficienta atit in tratarea stresului, traumatismelor, tulburarilor digestive, circulatorii sau de reproducere, cit si in pregatirea sportivilor pentru atingerea performantelor sau a femeilor insarcinate in vederea unei nasteri usoare.

    Cartea include numeroase ilustratii si se adreseaza tuturor celor care vor sa aprofundeze acest domeniu atit de generos.

    Din cuprins:
    Teoria fundamentala a medicinei traditionale chineze • Notiuni generale • Marile principii de baza • Fiziologie energetica sistemica • Patologie • Demersul terapeutic prin masaj • Diagnosticul energetic • Practica clinica a masajului traditional chinez • Tehnica masajului. Studiul punctelor si al gesturilor

    Michel Deydier-Bastide a fost studentul profesorului Lo Chi Kwong (autorul lucrarii Acupuncture in Clinical Practice), sub indrumarea caruia a obtinut doctoratul in medicina orientala la Universitatea de Medicina din Hong Kong. Profesor de psihologie traditionala chineza, Deydier-Bastide conduce in prezent Colegiul de Medicina Orientala din Montpellier.

    Dintre lucrarile sale amintim: Abrege de medecine traditionnelle chinoise (DesIris, 1997), Analgesie par acupuncture (DesIris, 1997) si Traite de psychologie traditionnelle chinoise Xin Li: La plus ancienne psychologie du monde (DesIris, 2005).