Fie ca se afla intr-o minivacanta sau intr-un concediu in toata regula, putini sunt cei care reusesc sa se desparta de internet. Cu toate ca, in tot restul anului, cei mai multi dintre noi suntem "subordonati" computerului, dependenta de tehnologie se prelungeste, oarecum in virtutea inertiei, si asupra angajatului devenit, pentru doua saptamani, turist.

Un studiu realizat de compania Gecad Net scoate in evidenta cateva pericole la care se expun cei care utilizeaza serviciile unui Internet Cafe.

Cei care intra in Internet Cafe-uri trebuie sa fie atenti la modul in care isi utilizeaza laptopul propriu, la folosirea datelor personale pe computerele din Internet Cafe-uri, la programele-spion de pe computerele din locurile mentionate, la documentele confidentiale pe care vor cu orice pret sa le transmita si, nu in ultimul rand, la toate dispozitivele mobile pe care le folosesc pentru stocarea datelor importante.

Serviciile de webmail gratuit sunt cele mai la indemana la un Internet Cafe. In cazul in care, din neatentie, casuta cu "remember my username and password on this computer" ramane selectata, adresa si parola vor fi la dispozitia celor care vor folosi calculatorul dupa plecarea ta.

"Tot la Internet Cafe, mai ales daca vei folosi computerul pentru a cumpara ceva sau pentru a introduce informatii confidentiale, asigura-te ca acea statie are un antispyware instalat.

Acesta va detecta si va indeparta programele-spion, dintre care cele mai periculoase sunt key-logger-ele, care inregistreaza tastele folosite atunci cand introduci parole si nume de utilizator sau chiar numarul cardului de credit", recomanda Adrian Mihaltianu, analist la Gecad Net.

O verificare antispyware este mai mult decat necesara, mai ales daca utilizatorul foloseste date confidentiale. "Totodata, nu trebuie sub nicio forma ca datele personale, precum codul numeric personal, sa ramana pe calculatoarele din astfel de locuri. Neglijenta te poate costa identitatea", atrage atentia Mariana Duma, director de marketing si vanzari internationale in cadrul Adcos Romania.

Securizarea laptopului, prioritara!

Chiar si atunci cand folosesti laptopul propriu te poti lovi de neplaceri neasteptate. "Daca vorbim despre targetul business, care utilizeaza laptopul personal, o problema reala si, din pacate, greu de rezolvat atunci cand se iveste, este absenta semnalului.

Apoi, este foarte indicat sa verificam inca de la plecare daca functioneaza conexiunile la Internet prin telefonul mobil, pentru a nu fi luati prin surprindere", spune Vlad Tocae, de la firma Rom Net.

Apoi, securizarea laptopului devine prioritara daca tii ca informatiile sa ajunga doar la destinatar: "Inainte de a te bucura de conexiunea WiFi, trebuie sa avem un firewall activ si un antivirus care sa iti permita sa fii aparat de atacurile obisnuite contra computerelor", este de parere Adrian Mihaltianu.

Partitia separata, pe Drive (E:) de exemplu, pentru documentele foarte importante este, de asemenea, foarte utila in utilizarea laptopurilor personale.

"Nu trebuie sa lucram niciodata, pe laptop, pe Drive (C:) mai ales cand ne conectam la Internet, pentru ca riscam sa pierdem informatiile in cazul in care suntem nevoiti sa recurgem la reinstalari sau chiar la reformatari", atrage atentia Mariana Duma.

"Shift + Delete" pentru documentele confidentiale

Chiar si in vacanta suntem nevoiti, uneori, sa transmitem documente confidentiale, in interes de serviciu. "Daca ai descarcat pe calculatorul local astfel de documente, trebuie sa ai mare grija ca, dupa ce le-ai transmis, sa folosesti Shift + Delete (nu doar Delete!), ca sa fii sigur ca informatiile tale nu au ramas cumva stocate", spune Mariana Duma, director in cadrul Adcos Romania.

Articol integral in Adevarul