Statul se va angaja in perioada urmatoare sa acopere daune din activitatea Bancorex, imputate BCR pana in limita a 1,8 miliarde de euro. Potrivit clauzelor din contractul de privatizare, „daunele” din trecut ar trebui sa fie preluate de stat.

Suma de 1,8 miliarde de euro reprezinta aproape jumatate din pretul platit de Erste pentru 61,88% din actiunile BCR. Insa, daca ne raportam la cele 2,25 miliarde de euro care-i revin statului, ponderea ajutorului raportata la suma incasata este mult mai mare.

Suma ipotetica

Consiliul Concurentei a fost cel care a solicitat estimarea unei sume maxime, precum si a termenului-limita pentru a evalua daca acoperirea datoriilor din litigiile Bancorex este un ajutor de stat permis sau nu.

„Este o suma maxima ipotetica, dar pe care statul trebuie sa si-o asume formal pentru ca nu exista clar evidenta eventualelor datorii care pot aparea”, au precizat sursele citate.

Avizul favorabil al Consiliului Concurentei este una dintre conditiile pentru finalizarea privatizarii si incasarea pretului. Potrivit unor surse citate de Mediafax, in perioada urmatoare, guvernul va aproba prin ordonanta de urgenta acoperirea de catre stat a datoriilor Bancorex dni posibile litigii care vor aparea pana in 2013.

Si in 2004, in momentul privatizarii partiale cu BERD si IFC, s-a pus problema garantarii de catre stat a obligatiilor aferente Bancorex. Suma vehiculata la momentul respectiv a fost, potrivit BBC, de un miliard de dolari.

Potrivit unui studiu realizat de BNR, caderea Bancorex a costat statul roman pana in 2004, 2,1 miliarde de dolari. Suma ar putea creste din cauza ca o serie de scrisori de garantie emise de Bancorex, precum si alte instrumente de garantare nu au ajuns inca la scadenta.

In cazul in care acestea vor fi afectate, statul va scoate in continuare bani din buzunar - cifra de 1,8 milioane de euro fiind maximum estimat de autoritati.

Istoria falimentului

In 1999, Bancorex a intrat sub administrare speciala, fiind la un pas de faliment dupa ce s-a trezit ca mare parte din credite, unele acordate pe criterii clientelare si politice, nu sunt rambursate si, in plus, a ramas fara lichiditati.

Articol integral in EVZ