Evolutia dobanzilor la credite nu va inregistra schimbari notabile in viitorul apropiat, sustin la unison analistii. Cu toate acestea, unii sunt de parere ca imprumuturile s-ar putea ieftini usor in perioada urmatoare datorita competitiei acerbe din piata. “Politica BNR se mentine restrictiva, insa pe de alta parte toti jucatorii au interesul sa-si dezvolte activitatea.

Competitia a fost cea care a facut ca in aceste conditii sa nu creasca dobanda, ci din contra sa scada usor, in ultimile luni. Aceasta situatie va continua si putem asista la o usoara scadere a dobanzii la credite, mai ales ca piata incepe sa fie influentata si de situatia internationala”, spune Aurelian Dochia, analist in cadrul BRD.

Pentru altii, armele Bancii Centrale par destul de puternice si apreciaza ca dobanzile nu se vor duce in jos in perioada urmatoare. “BNR si-a propus sa incerce sa blocheze o scadere a dobanzilor, in lupta cu consumul si inflatia.

Fie ca este vorba de dobanda de referinta, fie de rezervele minime obligatorii, consider ca aceste masuri vor avea efect si nu vom asista la o micsorare a dobanzilor”, ne-a declarat Radu Craciun, analist-sef la ABN Amro Bank Romania. In ceea ce priveste insa depozitele, specialistii se asteapta la usoare cresteri ale ratelor dobanzii.

„Dupa cum s-a vazut in ultima vreme, bancherii nu mai tin atat de mult la marja dintre dobanzile la credite si cele la depozite. Aceasta a scazut permanent si de aceea ma astept ca in scurt timp sa urce putin dobanda in cazul celor din urma”, ne-a declarat un bancher.

Pentru unii specialisti, evolutia pietei autohtone este strans legata de situatia din pietele internationale, care anunta, de asemenea, usoare majorari ale ratei dobanzii la depozite. „Dobanda pentru economiile in valuta va fi influentata de piata internationala, unde jocul euro/dolar continua.

In afara, s-au inregistrat cresteri ale dobanzilor, astfel incat eu cred ca vom asista la usoare cresteri, atat pe leu, cat si pe valuta”, spune Dochia.

Pe termen scurt, leul va continua sa scada

Referitor la cursul valutar, analistii apreciaza ca, in ultima saptamana, piata a fost destul de volatila. „Ca de obicei, principalii „vinovati” au fost investitorii straini, care au emis atat ordine de cumparare, cat si de vanzare.

Articol integral in Gandul