Violentele izbucnite intre Israel si Liban, in urma rapirii a doi soldati israelieni de catre gruparea siita Hezbollah, au intrat, marti, in a saptea zi. Niciuna dintre cele doua tabere nu vrea sa renunte la violente.

Premierul israelian, Ehud Olmert, reafirma ca atacurile impotriva Hezbollah vor continua pana la eliberarea soldatilor rapiti.

"Israelul va continua lupta impotriva Hezbollah si va lovi tinte ale acestei organizatii, pana la eliberarea militarilor retinuti si pana cand va fi asigurata siguranta cetatenilor israelieni", a declarat Olmert, dupa intalnirea cu o delegatie ONU la Ierusalim.

Azi noapte, s-au inregistat noi victime, cand aviatia militara israeliana si-a continuat raidurile in Liban iar miscarea Hezbollah si-a intensificat actiunile in Israel.

Peste 50 de rachete Katiusa au cazut in localitatile din nordul Israelului iar armata a ripostat lovind mai multe tinte Hezbollah, la Beirut.

Potrivit corespondentului Radio Romania, in urma raidurilor s-a produs o mare explozie care s-a simtit in toata capitala Libanului. Avioanele au revenit dupa 15 minute si au tras alte trei rachete suplimentare in periferiile de sud ale Beirutului, zona care a fost devastata in ultimele zile. Au fost trei explozii foarte puternice.

La frontiera de nord a Israelului cu Libanul a fost contracarata o tentativa de infiltrare a unui grup Hezbollah, au avut loc puternice schimburi de focuri, insa niciun soldat israelian nu a fost ranit.

In schimb, cel putin 13 civili, intre care noua copii, au fost ucisi luni noaptea, cand locuintele lor din localitatea de frontiera Ad`tarun, din Liban au fost distruse de raidurile aviatiei israeliene, scrie AFP care citeaza primarul localitatii.

O femeie si cei doi copii ai sai care locuiau intr-un cartier rezidential al orasului portuar Tyr, au fost gasiti morti. O familie cu trei copii a fost ucisa la Baalbeck, bastion al Hezbollah, din estul Libanului.

O alta tinta a raidurilor israeliene a fost, din nou, aeroportul din Beirut, unde au existat si victime, dar nu a fost anuntat deocamdata un bilant.

De la inceputul violentelor, in 12 iulie, Hezbollah a anuntat ca trei dintre membri sai au fost ucisi iar armata libaneza a raportat 12 victime si 24 de raniti.

Comunitatea internationala este din ce in ce mai ingrijorata de situatia din Orientul Mijlociu. Consiliul de Securitate al ONU intrunit, luni noaptea, nu a reusit sa ia nicio decizie privind un armistitiu intre Israel si Liban.

Potrivit Radio Romania, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au dezbatut, cu usile inchise, ceea ce a cerut Summitul G8 din Rusia, adica un armistitiu intre Israel si Liban si desfasurarea unei forte internationale de stabilizare.

In acelasi timp, SUA au anuntat ca secretarul de stat Condoleezza Rice intentioneaza sa se deplaseze in zona de conflict, intr-o misiune de pace, dar nu au fost precizate data sau durata vizitei.

"In viitorul apropiat, secretarul de stat intentioneaza sa calatoreasca in aceasta regiune”, a spus purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, citat de agentiile internationale de presa.

Ambasadorul israelian in Statele Unite a apreciat insa, la CNN, ca deocamdata nu este momentul ca Condoleezza Rice sa mearga in zona de conflict.

Cei aproape 300 de romani ce au fost evacuati prin Siria, cu sprijinul Ambasadei Romaniei din Beirut, au fost transportati din Siria spre Bucuresti cu trei aeronave care au aterizat ieri seara pe Aeroportul International "Henry Coanda", la orele 22.30, 23.00 si 1.00. Printre cei care au sosit deja in Romania pe calea aerului se numara si familiile personalului Ambasadei Romaniei din Beirut.